Poznata novinarka i Time osoba godine uhićena na Filipinima zbog klevete

Foto: EPA

MARIA Ressa, poznata filipinska novinarka i glasna kritičarka predsjednika zemlje, uhićena je danas zbog optužbi za klevetu koje su pokrenute protiv novinske agencije Rappler, koja je pod njenom nadležnošću, javlja CNN.

Prema informacijama Rapplera, optužbe su vezane uz članak koji je objavljen 2012. godine, a zbog kojeg su prošlog tjedna protiv novinarke podignute optužnice. Nevladina organizacija Amnesty International kritizirala je takav potez vlasti i opisala ga kao "još jedan apsurdni napad" koji se može usporediti s uznemiravanjem novinara.

Time osoba godine

Ressa, izvršna direktorica Rapplera i osoba godine prema tradicionalnom izboru časopisa Time za 2018., više puta je optužena za klevetu i utaju poreza, što su mnogi opisali kao politički motiviran pokušaj ušutkavanja neovisnih medija u zemljama jugoistočne Azije.

Rappler je ispričao kako su vlasti pokušale spriječiti neke od njihovih novinara da snime postupak protiv Marije Resse te da je jedan policajac, koji se odbio predstaviti novinarima, zaprijetio kako će "doći i po njih".

Predsjednik osobno Ressi zabranio pristup

Časopis Time uvrstio je Mariju Ressu u selekciju novinara koji su zaslužili spomenutu nagradu jer su prilikom potrage za istinom bili ubijeni, lišeni slobode ili proganjani. 

Vlasti su krajem prošle godine podnijele pet tužbi povezanih s utajom poreza protiv Marije Resse i Rapplera.

Ured predsjednika Dutertea zanijekao je sudjelovanje u postupcima protiv Rapplera, ali je poznato kako je predsjednik osobno zabranio Ressi i još jednoj novinarki da pokrivaju njegove konferencije za novinare, ali i pristup palači Malacanang, njegovoj službenoj rezidenciji.

Pročitajte više