Poznati otok Komodo bit će zatvoren za turiste na godinu dana

Foto: 123rf

LJUBITELJI divljih životinja i avanturisti koji 2020. godine planiraju posjetiti otok Komodo kako bi se družili s najvećim gušterima na Zemlji, komodo varanima, morat će prilagoditi svoje putne planove za Indoneziju te ubrzati ili odgoditi putovanje, piše CNN.

Naime, prema lokalnim medijima, vladini dužnosnici odlučili su zabraniti pristup turistima tom popularnom otoku na godinu dana.

Ilegalna prodaja komodo varana

U indonezijskom listu Tempo navodi se kako je glasnogovornik pokrajinske uprave Marius Jelamu izjavio kako će Komodo turistima biti zabranjen za posjetu od siječnja 2020. godine.

No, zašto su se indonezijske vlasti odlučile na ovako nepopularan potez, odnosno zašto će zatvoriti jedu od najtraženijih turističkih destinacija u Indoneziji?

Iako se o planovima za ograničavanje broja posjetitelja otoku Komodo raspravlja već mjesecima, list Tempo je izvijestio da je do ove nagle odluke došlo zbog hapšenja i razotkrivanja krijumčarskog lanca u ožujku, putem kojeg je ilegalno stranim kupcima prodan 41 komodo gušter, svaki za 500 milijuna rupija (oko 35.000 američkih dolara).

Za vrijeme zatvaranja, dužnosnici će navodno krenuti s programom očuvanja čiji je cilj povećanje populacije komodo varana i očuvanje njihovog staništa.

Nacionalni par Komodo – većinom otvoren

Otok Komodo pripada Nacionalnom parku Komodo, a postao je sve popularniji posljednjih godina zahvaljujući novim letovima i hotelima u obližnjem gradu Labuan Bajo na otoku Flores.

Park trenutno posjećuje oko 10.000 turista mjesečno.

Prema podacima UNESCO-a, na otocima Nacionalnog parka Komodo: Rinci, Gili Motangi, Komodi i nekim obalnim područjima zapadnog i sjevernog Floresa obitava više od 5000 komodo varana.

List Tempo izvijestio je da će se zatvoriti samo otok Komodo; ostatak Nacionalnog parka ostat će otvoren za turiste.

Pročitajte više