Poznati ruski redatelj proglašen krivim za pronevjeru, on tvrdi da je nevin

Foto: EPA

SUD u Moskvi danas je proglasio poznatog ruskog filmskog i kazališnog redatelja Kirilja Serebrenikova krivim za pronevjeru, prenose ruski državni mediji. 

Pedesetogodišnjem Serebrenikovu određen je pritvor prije tri godine, a u petak je proglašen krivim za sudjelovanje u pronevjeri oko 2 milijuna dolara državnih sredstava za kulturu. On odbacuje optužbe i tvrdi da je nevin. 

Ispred sudnice je u vrijeme izricanja presude bilo okupljeno nekoliko stotina ljudi. Kad je redatelj ušao u dvoranu, dočekao ga je pljesak pobornika od kojih su neki nosili majice sa sloganom "Sloboda Kirilju!".

Prijeti mu šest godina zatvora

Serebrenikov je i u posljednjem obraćanju ponovio da je nevin. Tužitelji za njega traže šest godina zatvora, a konačna kazna bit će poznata kasnije u petak. 

Krivima su proglašeni i redateljevi suradnici Juri Itin i Aleksej Malobrodski. 

"Serebrenikov je bio vođa ove kriminalne zavjere", kazala je sutkinja Olesja Mendeljejeva u presudi, a prenosi državna novinska agencija TASS. 

Neki promatrači ovaj slučaj povezuju s redateljevim kritikama upućenima Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je u dobrom odnosu s ruskom vladom. Rusko ministarstvo kulture podržalo je suđenje. 

Serebrenikov je prošle godine, dok je bio u kućnom pritvoru, u odsutnosti nagrađen jednom od najprestižnijih ruskih filmskih nagrada za svoj film "Ljeto" o poznatoj sovjetskoj rock zvijezdi Viktoru Tsoiju.

Tjedan dana kasnije je pušten iz kućnog pritvora u kojem je proveo godinu i pol. 

Pročitajte više