Poznati švicarski proizvođači čokolade: Želimo iskorijeniti dječji rad do 2025.

Ilustracija: Shutterstock

ŠVICARSKI proizvođači čokolade Barry Callebaut (BARN.S) i Lindt & Spruengli (LISN.S) rekli su da je poboljšanje prihoda uzgajivača kakaa bilo ključno za okončanje dječjeg rada u lancu opskrbe kakaom.

Procjenjuje se da oko 1.56 milijuna djece radi u proizvodnji kakaa u zapadnoj Africi, a proizvođači čokolade, pod pritiskom potrošača i investitora, teško se s tim nose.

Program LID

Izvršni direktor Lindta Dieter Weisskopf i izvršni direktor Barryja Callebauta Peter Boone ponovo su podržali program razlike u životnom dohotku (LID), pokrenut lani u Obali Bjelokosti i Gani, kako bi zemlje pomogle uzgajivačima kakaa da izbjegnu siromaštvo dodavanjem premije na prevladavajuću tržišnu cijenu.

Barry Callebaut jedan je od najvećih proizvođača čokolade, koji godišnje prerađuje gotovo milijun tona zrna kakaa, što je otprilike petina globalne proizvodnje.

Lindt, koji ne objavljuje svoje brojke o proizvodnji, mnogo je manji.

Obećali da će iskorijeniti dječji rad do 2025.

Barry Callebaut obećao je da će iskorijeniti dječji rad iz svog opskrbnog lanca do 2025., za što je Boone rekao da je važan cilj koji pokazuje da se tvrtka nosi s tim izazovom.

"To je ogroman cilj, ima tu još puno posla", rekao je Boone, koji je u rujnu preuzeo dužnost izvršnog direktora, dodajući da će to osloboditi kreativnost i akciju.

"Ne možemo zatvoriti oči pred nečim što je tu i za što znamo da ne bi trebalo biti dio našeg opskrbnog lanca."

Više od 21.000 slučajeva dječjeg rada

Barry Callebaut pronašao je nešto više od 21.000 slučajeva dječjeg rada u svom opskrbnom lancu u svojoj financijskoj godini do kolovoza i koristi sanaciju kako bi ih riješio.

"Upoznavajući više ovih poljoprivrednika, također znamo gdje je rizik i gdje moramo sjesti s njima, sa zajednicom kako bismo bili sigurni da se to neće dogoditi", rekao je.

"Dječji rad je veliki problem s kojim nisam zadovoljan, ali pokušavam usredotočiti većinu svog vremena samo na dobivanje boljeg prihoda poljoprivrednicima," rekao je Boone, dodajući da je LID jedan od alata za postizanje toga, ali i podučavanje poljoprivrednika i kako je također važno povećati njihovu produktivnost zahvaljujući rezidbi stabala ili gnojivima.
 

Pročitajte više