Praizvedba komedije "Patnje gospodina Mockinpotta" 5. siječnja u "Komediji"

NAKON stanke od trideset i pet godina u zagrebačkom kazalištu "Komediji" 5. siječnja bit će praizvedena komedija Petera Weissa "Patnje gospodina Mockinpotta" u režiji Ozrena Prohića.

U glavnoj ulozi kao tužno melankolični gospodin Mockinpott u Weissovoj klaunskoj igri, koja će pretpremijerno biti izvedena 3. i 4. siječnja, nastupit će Damir Lončar, koji je do sada ostvario više zapaženih uloga u komedijama koje zahtijevaju potpunu glumačku osobnost.

Drama "Patnje gospodina Mockinpotta" prvi put je u hrvatskom kazalištu izvedena 1969. u Dramskom kazalištu "Gavelli" (Zagrebačkom dramskom kazalištu) u režiji Božidara Violića, a glavnu ulogu tumačio je Pero Kvrgić, koji je ulogu Mockinpotta smatrao sintezom svojega glumačkog rada.

Osim Damira Lončara premijerno će nastupiti Igor Mešin, Dubravka Ostojić, Davor Svedružić, Saša Buneta, Dražen Čuček, Željko Duvnjak, Vinko Kraljević, Otokar Levaj, Vanja Ćirić i Mila Elegović-Balić.

Peter Weiss, švedsko-njemački pisac židovskog podrijetla (Berlin, 1916. - Stockholm, 1982.), prve literarne radove, prozu, liriku i drame, napisao je na švedskom jeziku, ali već sredinom pedesetih, kad se vratio u Berlin, počinje pisati na njemačkom jeziku.

Drama "Jean Paul Marat, koja je proslavila Petera Weissa, izvedena je 1964. u Schillerovu Theatru u Berlinu.

Weiss je primio mnoga priznanja, uz ine, nagradu "Heinricha Manna", Lessingovu nagradu i posmrtno nagradu "Georga Buechnera".

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više