Praljkova odvjetnica: "Presuda nije zasnovana na dokazima nego na direktivi. Neću je poštovati"

Screenshot: HRT

TEMA sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u bio je rad Haškog suda i njegova posljednja presuda. U New Yorku se jučer održala sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena radu Haškog suda, na kojoj je govorila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, iako je više puta ponovila kako Hrvatska poštuje presude suda, žestoko kritizirala njegov rad.

Baš je djelovanje suda bila tema sinoćnje spomenute emisije. Gostovali su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, Domagoj Hajduković (SDP), bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, odvjetnici Goran Mikuličić i Nika Pintar te komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Odvjetnica Slobodana Praljka Nika Pintar rekla je kako presuda šestorki nije bila zasnovana na dokazima, nego na direktivi. Pintar kaže da kao pravnica mora priznati presudu, ali da je neće poštovati. Smeta je što nitko nije pitao obranu da iznese što misli o radu Haškog suda pred Vijećem sigurnosti UN-a.

"Postupci koji su vođeni u haškoj sudnici bili su sve, samo ne kazneni, budući da se uopće nisu utvrđivali elementi kaznene odgovornosti", smatra Pintar.

"Tužioci nisu išli za istinom, nego za pobjedom, i pritom nisu birali sredstva. Žrtve nisu dobile svoju zadovoljštinu jer su osuđene osobe koje nemaju nikakve veze sa zločinom, a oni koji su izvršili zločine slobodno šetaju. Po meni, Haški sud nije mogao dovesti do pomirenja jer je potpuno iz vida ispustio žrtve na hrvatskoj strani", zaključila je.

Hajduković: Kolinda je u Zagrebu govorila jedno, u New Yorku drugo


Odvjetnik Goran Mikuličić kaže da ga Haški sud podsjeća na neuspjeli eksperiment.

"Bilo je puno lutanja i premalo kvalificiranih osoba. Nebrojeno puta smo se susretali sa situacijom kad je taj element laika prevladao nad elementom profesionalnosti. Haški sud je stvarao pravo, umjesto da ga je primjenjivao, a udruženi zločinački pothvat ostat će u stručnoj javnosti jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala", smatra Mikuličić.

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je govor predsjednice pred Vijećem sigurnosti bio odličan.

"To je bila prigoda da se iskažu sve zabrinutosti i da se da konkretna ocjena Haškog suda. Rekla je da je Hrvatska u pogledu postupaka i zločina koji su počinjeni u RH umjereno zadovoljna radom Haškog suda. Sud je imao manjkavosti, kao i svaki sud. Najvažnije je da nema kolektivne odgovornosti ni krivnje i da se okrenemo budućnosti", zaključila je Metelko-Zgombić.

Domagoj Hajduković iz SDP-a rekao je kako je predsjednica u New Yorku rekla drugačiju stvar nego u Zagrebu, te da su i ona i premijer trebali biti dosljedniji u svojem stavu u već prvoj reakciji na presudu, a ne je naknadno mijenjati.

"Treba inzistirati na tome da Hrvatska nije bila agresor", istaknuo je Hajduković.
 

Pročitajte više