Plenković: Nisu svi sve znali o Agrokoru, naše ruke su čiste

Screenshot: Hina, HRT

U EMISIJI Hrvatskog radija "A sada Vlada" gostovao je premijer Andrej Plenković.

"Godina u kojoj smo donijeli političku stabilnost"

"Ova godina je brzo prošla, bilo je više zbivanja, više nego što smo očekivali i planirali. Za mene je bilo važno da smo u odnosu na razdoblje koje smo naslijedili donijeli političku stabilnost. Uhvatili smo se u koštac sa svim aktualnim problemima", rekao je Plenković za početak.
 
"Mnogi kažu da su svi sve znali o Agrokoru, ali to nije tako"

"Kriza u Agrokoru nije nešto što smo planirali, mnogi kažu da su svi sve znali, ali to baš nije tako, oni koji su bili izvan toga nisu imali takav uvid u razmjere krize", rekao je Plenković o krizi u Agrokoru.

"Čim smo dobili informacije o sniženju rejtinga Agrokora, u tom trenutku, ni jednim svojim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo stanje kompanije na financijskim tržištima", rekao je premijer.

"Nismo nacionalizirali kompaniju, a mogli smo, ali jednostavno ju nismo nacionalizirali, to nije istina. Donošenje Lex Agrokora je bio odgovoran potez vlade, pokušali smo dobiti širu potporu, ali nismo ju dobili. Taj zakon je spriječio gospodarski tsunami, gubitak radnih mjesta. Imali smo fascinantnu turističku sezonu, mi smo u poziciji da se katastrofa nije dogodila. Ključni moment je bio na samoj kompaniji jer je postojala svijest da se nešto mora poduzeti", rekao je Plenković, pa komentirao istražno povjerenstvo za Agrokor.


"Naše ruke su čiste"


"S aspekta mene i HDZ-a i vlade, naše ruke su čiste. Mogu reći da idemo u proces transformacije, čistilišta, s idejom da ovaj slučaj iskoristimo da poboljšamo poslovno povjerenje i poslovanje, moramo izvući neke pouke. Po meni, ali i ne samo po meni nego i po pravnim stručnjacima, stvar je jednostavna, imamo zakon koji kaže da kad se pokrene službeni postupak, da istražno povjerenstvo prestaje s radom", rekao je Plenković, dodavši kako tu "nema puno prostora za interpretaciju".

"Postoje saborski odbori, postoji plenarna rasprava, postoje drugi načini da se temeljito raspravi tema Agrokora", rekao je Plenković pa dodao: "Ako se donese pravni stav da povjerenstvo nema osnova za rad, onda se to može raspraviti na neki drugi način."

"Nakon revizije imamo realni uvid u stanje knjiga i financija, to je korak naprijed, da možemo znati od čega se kreće. Važno je da se restrukturiranje nastavi, da kompanije rade kao i prije a možda i bolje. Ključnu ulogu imaju vjerovnici Agrokora, oni su godinama davali novac i oni će donositi odluke o budućnosti kompanije. Stav koji sada imamo je da je važno zadržati radna mjesta jer samo tako će i oni koji su ranije davali novac moći doći do svojih sredstava. Mjeseci koji su pred nama se moraju iskoristiti da se ide prema tom procesu nagodbe u jasnom zakonskom roku, krajnji rok je 10. srpnja 2018.", rekao je premijer.

"Ministrica Murganić ima moje povjerenje"


"Već smo imali jednu rekonstrukciju vlade, velik broj ministara je promijenjen nakon raskida suradnje s Mostom, u ovom trenutku za tako nešto nema potrebe. Ministrica Murganić ima moje povjerenje", rekao je premijer koji će se danas obratiti i saboru.

"Makroekonomski pokazatelji su odlični, mi smo u prvih šest mjeseci bili u jednom nevjerojatnom trenutku, bili smo u suficitu. Imamo rast BDP-a, imamo najnižu stopu nezaposlenosti, smanjujemo deficit i javni dug, imamo niz aktivnosti u gospodarstvu u sjeni ovih pitanja koja su medijski atraktivna. Sve to generira i dodatnu potrošnju. Želim da Hrvatska bude predvidljiva zemlja, da kao strani ulagač imate osjećaj pravne sigurnosti, da država radi brzo, da je pravosuđe učinkovito, da nema korupcije. Želimo da Hrvatska bude među zemljama koje će voditi europski projekt", rekao je Plenković, dodavši kako želi da Hrvatska bude spremna za ulazak u Schengen 2019. te u eurozonu nekoliko godina nakon toga.

"Na moju inicijativu imamo veleposlanika u Moskvi"

"Mislim da je dobro da predsjednica ima ovaj posjet u Rusiji na najvišoj razini, Rusija je važan globalni akter. Ono što je važno je da niz pitanja koja postoje, bilo političkog ili gospodarskog karaktera, bude dio tog dijaloga. Na moju inicijativu imamo veleposlanika u Moskvi kojeg nije bilo dvije godine", rekao je Plenković.

"Reforme su i dalje prioritet"

"Nismo izgubili reformski zamah, jako puno toga se radi, ali kad imate toliko tema koje su se slile na stol, ovo je bila godina u kojoj imamo i Inu i Agrokor i ideološke teme, akcije krajnje desnih pa napade krajnje lijevih, jednu jako složenu situaciju, ali mi to dijalogom rješavamo i kroz GSV i ono što smo napravili za javne i državne službenike. Reforme su i dalje prioritet, ovo je bila godina stabiliziranja klime u društvu, ali onu vrstu podijeljenosti i napetosti više nema kao lani, sljedeća godina će biti usmjerena na nastavak reformi i u zdravstvu i u pravosuđu", rekao je Plenković.

Pročitajte više