Pratite uživo - Japanu prijeti nuklearna katastrofa: Izbio novi požar u reaktoru 4

UJUTRO oko šest sati i deset minuta po lokalnom vremenu čula se eksplozija u Fukushimi. Nešto kasnije Japanska nuklearna agencija potvrdila je kako je do eksplozije došlo kod reaktora 2.


Live Streaming by Ustream.TV

Kyodo news javio je kako je možda oštećen bazen koji se nalazi oko reaktora. Nekoliko sati kasnije došlo je do eksplozije i u reaktoru 4. BBC je javio da se u reaktoru 4 dogodila i ukupno četvrta eksplozija u nuklearki, ali ta informacija nije službeno potvrđena.

Radijacija i dalje curi iz Fukushime u zrak. Kriza u japanskoj nuklearki dosegla je kritičnu fazu nakon dvije nove eksplozije vodika u reaktorima 2 i 4. "Postoji velika mogućnost da će razina radijacije rasti", rekao je japanski premijer Kan koji je naložio evakuaciju građana.

Radijacija diljem Japana

Radijacija je otkrivena i u Tokiju, no razina radijacije u tokijskom zraku navodno je vrlo mala i nije opasna za ljude, izjavio je ministar znanosti i tehnologije. Dodao je kako su u u zraku otkrivene čestite joda i cezija koje je iz Fukushime donio vjetar.

U pokrajini Ibaraki koja graniči s Fukushimom radijacija je sto puta veća nego što je normalno.

U pokrajini Kanagawa zračenje je 10 puta veće, a u gradu Saitama, glavnom gradu istoimene pokrajine, radijacija je 40 puta viša.

Glasnogovornik Vlade Edano izjavio je da je radijacija u Fukushimi čak 400 puta veća od dozvoljene.

"Kriza u Fukushimi najteža je nuklearna nesreća od Černobila. Oko 800 radnika povučeno je iz nuklearke, samo njih 50 ostalo je u očajničkoj borbi da pokušaju očuvati jezgre reaktora od topljenja", piše New York Times u tekstu pod naslovom "Japanu prijeti nuklearna katastrofa dok se podiže razina radijacije".

Obnova Japana nakon stravičnog potresa i tsunamija koji je uslijedio trajat će najmanje pet godina. Procjenjuje se da će obnova štete koštati oko 180 milijardi dolara.

Kronologija:

23:00 - Izbio je novi požar na reaktoru 4, potvrdio je Tepco. Oko 5,45 sati po lokalnom vremenu radnik je vidio vatru iz zgrade gdje se nalazi reaktor.

22:34 - Tijekom cijele noći se u sjevernom Japanu osjećaju potresi, a jedan je trajao od 20 do 30 sekundi. 

Tepco je izvijestio da je odustao od plana da se helikopterima baca voda, jer nije praktično. Razmišlja se o korištenju vatrogasnih aparata kako bi se pumpala voda koja treba hladiti goruće šipke.

22:22 - Japanska agencija za sigurnost je izvijestila da se dvojica radnika smatraju nestalima nakon eksplozije kod reaktora 4. Oni su u trenutku eksplozije bili u području turbine. Kazali su i da je na krovu zgrade gdje se nalazi reaktor 4 nastala rupa. Još uvijek se očajnički pokušava spriječiti istjecanje vode koja služi za hlađenje gorećih šipki, jer bi to dovelo do pregrijavanja i izbacivanja opasnog radioaktivnog materijala u atmosferu. Sumnja se da voda kod reaktora ključa.

21:32 - Japanski premijer Naoto Kan nakon zadnje eksplozije u reaktoru sasvim je izgubio živce jer je za nju saznao na televiziji, javlja Kyodo. Japanska agencija tvrdi da je premijer odmah zvao direktore Tokio Electrica i dobro se izvikao na njih. "Što se dovraga događa?", navodno se Kan derao u slušalicu. Puno smireniji japanski premijer je bio u obraćanju naciji, kada je zamolio Japance da ostanu mirni kazavši kako vlada čini sve što je moguće da spriječi curenje radijacije.

20:55 - Oko 500 europskih centara za transplantaciju koštane srži diljem Europe zamoljeni su da budu pripravni kako bi mogli, ako bude potrebe, liječiti japanske žrtve radijacije.

20:52 - Europske zračne kompanije, uključujući i British Airways, Air France, Swiss, KLM i Air Italia su izvijestile da svi njihovi letovi prema Japanu teku po planu, no savjetuju putnicima da provjere status leta prije nego krenu u zračne luke.

20:10 - Japanska vlada tvrdi da je razina zračenja koje izlazi iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima počela padati. Radijacija se zbog vjetra širi preko Tihog oceana.

19:59 - U nuklearnoj elektrani Fukushima dogodile su se ukupno četiri eksplozije, javio je BBC-jev dopisnik iz Tokija Chris Hogg. O navodnoj četvrtoj eksploziji do sada nije bilo govora, a BBC javlja da se i ona zbila u reaktoru broj 4. Iz Međunarodne agencije za atomsku jezgru poručili su da strahuju kako je eksplozija u reaktoru broj 2 oštetio jezgru reaktora. 

19:34 - Ruski stručnjak Iouli Andreev tvrdi kako Japanci nisu smjeli u bazenu blizu reaktora skladištiti potrošeni nuklearni materijali. Opširnije >>

19:04 - Četiri dana nakon potresa i tsunamija iz ruševina su živi izvučeni starica i mladić. Opširnije >>>

18:31 - Neke azijske države počele su testirati hranu koja se uvozi iz Japana. Kontaminirana hrana i voda mogu dovesti do razvoja raka, a posebno su ugrožena djeca. Opširnije >>>

18:28 - "Ne možemo isključiti najgori scenarij", izjavio je u Bruxellesu europski povjerenik za energiju Gunther Ottinger govoreći o katastrofi u Japanu. "Gotovo sve je izvan kontrole", rekao je Ottinger dodavši kako treba biti spreman na potencijalnu nuklearnu katastrofu. Opširnije >>>

17:58 - Toshibini inženjeri poslani su u nuklearnu elektranu Fukushima, kako bi pomogli u sprječavanju potencijalne nuklearne katastrofe. Iz Toshibe je priopćeno da je Vlada zatražila njihovu pomoć. Više desetaka inženjera priključilo se akciji hlađenja reaktora nuklearke, a već ranije je u Fukushimu poslana oprema koja je potrebna za aktivaciju pumpi koje upumpavaju vodu u reaktor.

17:42 - Japanska vlada razmišlja o slanju vojnih helikoptera koji bi trebali pomoći u upumpavanju vode u bazen sa potrošenim nuklearnim materijalom u kod jednog od reaktora, kazao je japanski ministar obrane Toshimi Kitazawa. Akcija je za sada zaustavljena, jer se ne zna kako će to djelovati na jezgru reaktora te hoće li biti ugroženi vojnici u helikopteru. Cijelom akcijom pokušava se staviti pod kontrolu reaktor 4, gdje u bazenu s potrošenim nuklearnim gorivom ključa te se strahuje da će ostati bez vode. Za sada, potrošeno gorivo hlade policajci i vatrogasci na tlu, piše Kyodo.

16:58 - Jačina potresa koji je pogodio prefekturu Shizuoka i okolicu je povećana s 6,0 na 6,4 stupnjeva. Nisu zabilježene veće nove štete od ovog potresa. Nema šteta niti u nuklearnoj elektrani Omaezaki u Shizuoki, a niti u zračnoj luci Shizuoka. Zabilježeni su prekidi željezničkih linija, oko 22 tisuće kućanstava je ostalo bez struje, a popucali su i prozori na gradskoj vijećnici u gradu Mishima. Požar je zahvatio hotel u Fuinomiyji, no brzo je ugašen. Za sada je prijavljeno da su dvije osobe ozlijeđene. Japanska meteorološka služba je izvijestila da je potres bio na dubini od 14 kilometara u istočnom dijelu Shizuoke.

14:30 - Potres jačine 6,2 stupnja po Richteru s epicentrom na dubini od 10 kilometara pogodio je Japan, podrhtavanje tla osjetilo se i u Tokiju. Nema opasnosti od tsunamija.

14:16 - Hrvati u Japanu sele iz Tokija u Osaku: Dvoje ih je na opasnom području! Opširnije >>>

14:13 - Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je zatvaranje nuklearki izgrađenih prije 1980. godine

14:10 - TEPCO ne može uliti vodu u reaktor 4 i ohladiti šipke s gorivom, javlja Kyodo.

13:37 - Opet prijeti jače ozračivanje, moraju se ohladiti gorive šipke u reaktoru 4. Bazen s istrošenim nuklearnim gorivom možda ključa, javlja Kyodo

13:20 - Najave o dolasku radioaktivnog oblaka u Europu za dva tjedna su gluposti! Opširnije >>>

13:00 - Francuzi tvrde da je japanska katastrofa trebala biti označena brojem 6 na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih katastrofa, no Japanci inzistiraju na broju 4. Opširnije >>>

12:50 - TEPCO je priopćio kako je radijacija u Fukushimi oko reaktora broj 4, 100 milisiverta, prije nekoliko sati bila je 400

11:50 - Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost procjenjuje da na području RH ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite stanovništva. Opširnije >>>

11:20 - IAEA je priopćila, citirajući japanske vlasti, kako je radijacija otišla direktno u atmosferu. Dodaju kako je mjerenje pokazalo da je radijacija veća od 400 milisiverta po satu u Fukushimi, te da doza zračenja veća od 100 milisiverta na godinu može uzrokovati rak. Dio nuklearnog goriva koje se nalazi u gorivim šipkama je izgorjelo.

11:05 - Kyodo objavljuje stanje s reaktorima u Fukushimi:
Reaktor 1: pad sustava za hlađenje, djelomično topljenje jezgre, eksplozija vodika, morska voda se upumpava
Reaktor 2: pad sustava za hlađenje, morska voda se upumpava, gorive šipke skroz izložene privremeno, djelomično topljenje jezgre, oštećen kontejnment u kojemu se nalazi reaktor
Reaktor 3: pad sustava za hlađenje, djelomično topljenje jezgre, eksplozija vodika, morska voda se upumpava
Reaktor 4: Nadzire se situacija, smanjuje se razina vode, nakon eksplozije vodika došlo do požara
Reaktor 5: Nadzire se situacija
Reaktor 6: Nadzire se situacija

10:45 - Japanska nuklearna agencija izvijestila je kako su u zidu oko reaktora 4 dvije rupe promjera čak osam metara

10:35 - Profesori Šimić i Grgić: Krško je sigurnije od Fukushime, pa čak i u slučaju jakog potresa! Opširnije >>>

9:35 - Lagano je povećana razina radijacije na istoku Rusije, javlja Reuters. Opširnije >>>

9:05 - Edano izjavljuje kako navjerojatnije ne radi sustav hlađenja na reaktorima 5 i 6 u Fukushimi Daiichi

8:40 - Edano je izjavio kako oko reaktora broj 4 više nije esktremno visoka razina radijacije

8:35 - Reakcije onih koji su preživjeli Hiroshimu i Nagasaki: "Vlada i TEPCO nisu svjesni ozbiljnosti situacije". Opširnije >>>

8:30 - Edano je izjavio kako se operacija ušpricavanja vode u reaktore 1 i 2 u Fukushimi odvija normalno

8:00 - NY Times piše kako se u Fukushimi vodi očajnička borba da bi se sačuvala jezgra reaktora od topljenja

5:00 - Kyodo objavljuje razinu radijacije diljem Japana, koja je stigla i do Tokija gdje su u zraku otkrivene malene količine cezija i joda

3:00 - Eksplodiralo je i u reaktoru 4, situacija je sve gora, japanski premijer upozorava na sve veću kontaminaciju

1:00 - Eksplodirao je vodik u reaktoru 2, oštećen je bazen u kojemu se nalazi reaktor. Radijacija curi.

Pročitajte više