Kolinda opet nije rekla ništa o putu u SAD, s Dujmovićem je pola sata trkeljala o ustašama i Srbiji

Screenshot: HRT

TIHOMIR DUJMOVIĆ ugostio je u svom ekstremističkom trashu na HRT-u zvanom "Iza zavjese" predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Kolinda je izabrala upravo Dujmovića za osobu kojoj će objasniti što je radila tijekom nedavnog posjeta SAD-u.

>> Tijek emisije:

22:00 Sljedeći tjedan kod Dujmovića u emisiju će doći predsjednik sabora Božo Petrov.

21:53 Iskrsnula je još jedna "važna" tema - micanje biste Tita i imenovanje Trga maršala Tita.

"Izmještanjem biste u Kumrovec dala sam svoj stav o tome što mislim ne samo o Josipu Brozu i tom dijelu povijesti. Imena ulice i trgova je stvar lokalne samouprave, ali pozdravljam inicijativu Plenkovića za osnivanjem stručnog povjerenstva koje će se baviti time kako se odnositi prema simbolima fašizma, ustaštva i komunizma...", kaže Kolinda pa dodaje da se moramo prestati baviti prošlošću.

"Ne smijemo dopustiti da nam iz Srbije ubace ustašku guju pa se onda mi šutati time", dodaje Kolinda.

21:50 Kolinda je komentirala i situaciju s Republikom Srpskom pa Dodiku poručila da se spusti na zemlju. Zaključila je da je sve što Dodik radi obična provokacija. "Mora se vratiti pozornost na BiH, moramo spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera", upozorava Kolinda.

21:49 "Bosni i Hercegovini želim sve najbolje, želim da život sviju bude bolji, a posebno ću se zalagati za pravo hrvatskog naroda, koji se danas osjeća ugroženim", kazala je Kolinda na upit da komentira situaciju u BiH. "Postoji opasnost radikalizacije pojedinih dijelova društva, toga je svjesna i islamska zajednica u BiH. Nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije", upozorava Kolinda.

21:44 Dujmović je Kolindu pitao i za komentar o naoružavanju Srbije. Pitao ju je izaziva li to kod nje strah, na što je ona odgovorila "nikako".

"Oluja je bila obrambena operacija. Uvjerena sam u sposobnost naših vojnih snaga da nas obrane od bilo kakvih ugroza. Srbija sada samo gradi mitove, ali mora se odlučiti želi li u NATO ili želi surađivati s Rusijom", kazala je.

"Srbiji neću dopustiti da nas šamaraju"

21:40 Kolinda se dotaknula i pitanja domjenka Srpskog narodnog vijeća te kazala kako, i da je bila u zemlji, na njega ne bi otišla.

"Ja na taj domjenak ne bih otišla u svakom slučaju zato što se on posljednjih godina pretvorio u politički miting koji je kontraproduktivan i koji umjesto da radi na zajedništvu i pomirbi radi na razdvajanju. Božić je za mene blagdan mira, zajedništva, pomirbe i održati takav govor na jednom domjenku, ja ne mogu vjerovati da to nije prije dogovoreno i da se nije razgovaralo o tome kakve će se poruke poslati. To je čista provokacija. Domaćin je trebao reagirati, ali već se nekoliko puta dogodilo da pojedini srpski ministri dolaze u Hrvatsku i ponašaju se vrlo neprimjereno, hrvatski ministri to nikada ne rade, to je prije svega stvar pristojnosti i kućnog odgoja, rekla bih, a naravno i politike, naša politika je politika ispružene ruke prijateljstva prema Srbiji, ali nećemo dopustiti da nas šamaraju", zaključila je Kolinda.

21:37 Dujmović je zaključio da iz Srbije dolaze neutemeljene optužbe o cvjetanju ustaštva u Hrvatskoj pa nazvao sam vrh srpske politike četnicima. Kolindu je pitao do kada će Hrvatska tolerirati "svakodnevne provokacije".

"Nema ustaštva u Hrvatskoj, postoje incidenti. Nemamo niti jednu stranku koja zastupa fašističku politiku, a u srpskom parlamentu imamo 21 zastupnika s takvim stavovima. Srbija treba pogledati sebe i situaciju kod sebe, o tome sam puno razgovarala i u SAD-u. Mi u Srbiji želimo imati partnera. Ali Srbija mora promijeniti retoriku i ako misle da će optužbama protiv Hrvatske prije ući u EU, bit će potpuno suprotno", rekla je.

Prijetnje diplomatima

21:35 Na upit za koje veleposlanike smatra da ne promiču hrvatske interese, Kolinda nije htjela konkretno odgovoriti.

"Kad smo iz Beograda dobili upit da na Dan zahvalnosti spustimo zastave na pola koplja. Diplomati su nas pitali što da radimo. Kako kao hrvatski diplomat možete postaviti takvo pitanje?", okomila se Kolinda na diplomate.

21:32 "Ono čemu se oduprirem je Regija (pojam regije s velikim slovom R), zamjeni za supstrat Jugoslavije. Hrvatska pripada nekoliko regija... Želim asertivniju vanjsku politiku, mi možemo puno više od Balkana. Smeta mi kad kažu da je Hrvatska mala zemlja, ali Hrvatska nije mala zemlja ni geografski, a kamoli po potencijalima", priča Kolinda.

21:30 Kao svoj najveći uspjeh u ove dvije godine mandata Kolinda je istaknula stvaranje dojma da je Hrvatska stabilna zemlja. "Po prvi put vidim da svi politički čimbenici osjećaju potrebu za zajedništvom", kazala je.

"Ovo što mi mediji rade je mobbing"

21.24 Dujmović je "primijetio" da su mediji kritičniji prema Kolindi nego što su bili prema Josipoviću i Mesiću.

"Ja ih neću napadati, iako su oni mene napadali. Ovih dana sam čula da su se pričale svakojake priče. Slušajući da sam trebala trošiti državne novce, umjesto da sam sve odradila sama... Stručnjaci za diplomaciju neka se probude. 21. stoljeće je i dolaskom Trumpa otvara se potpuno drugačiji način diplomatskog djelovanja. Ima diplomata koji se jako trude, ali ima i onih kojima tamo nije mjesto", kazala je Kolinda.

"Ja ovo doživljavam kao mobbing. Mediji me žele zasutaviti u mojem radu. Dijelu medija smeta nacionalna suverenistička politika koju vodim. Ali što me ne ubije to me ojača i ja ću se i dalje nastaviti boriti za ostanak mladih, za demografiju...", požalila se Kolinda.

21:21 "Održala sam 20-ak sastanaka. Otputovala sam u Boston i New York, sastala se s Trumpovim bliskim suradnicima. Nije bilo letova, vozila sam se 20 sati. U tom periodu mogu vam reći da politika Trumpove administracije neće Hrvatsku smatrati kao prioritet. Oni će se fokusirati na Siriji, Irak i Iran. Zato moramo stavljati naglasak na jugoistok Europe. Inače će se iskomplicirati odnosi između država. Tu je posebno bitna BiH - mi se moramo pozicionirati kao sugovornik", kaže Kolinda.

Kolinda se boji da će je "minirati"

21:20 "Put je apsolutno bio služben. Još kao veleposlanica sam shvatila koliko je ovo prijelazno razdoblje bitno za pozicioniranje države. Ne zna se kakve će biti odrednice Trumpove vanjske politike. Svrha mog puta je bila da porazgovaram sa svim svojim kontaktima i da pozicioniram Hrvatsku kao lidera. Moramo biti proaktivni.

Prije nego što sam išla na put, objavila sam tu informaciju, ali nismo objavili detalje jer kada idete na takav tip razgovora uvijek se nađe netko tko želi minirati plan putovanja.

Dočekala me otpravnica poslova, a tijekom cijelog putovanja je bio samnom djelatnik veleposlanstva. Veleposlanik je u to vrijeme bio sa svojom ženom u Bruxellesu", kaže Kolinda.

21:17 "Kako je ovo moj prvi javni nastup, želim svim gledateljima sretnu Novu godinu", kazala je Kolinda na početku.

Podsjetimo, HRT je ranije objavio dio intervjua s Kolindom iz emisije, u kojem je rekla da je njezin nedavni posjet SAD-u bio službeni kako bi doznala više o vanjskoj politici novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa te pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike.

"Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u", rekla je Kolinda.

Pročitajte više