Pravda je spora, ali dostižna: Fritzlova supruga prijavljena jer je ipak znala za zločine!

NJEMAČKI odvjetnik Klaus Ulrich Groth podnio je prijavu protiv supruge austrijskog monstruma Josefa Fritzla, 70-godišnje Rosemarie Fritzl, i njihovog najstarijeg sina, 40-godišnjeg Haralda Fritzla. Smatra, naime, kako su oni pomagali monstrumu i prikrivali njegove zločine. Uvjeren je kako su znali za tamnicu u kojoj je sada 43-godišnja Elisabeth provela 24 godine svog života.

> "Rosemarie Fritzl je uništilo to što je njen suprug učinio": Je li moguće da ništa nije znala?

> Fritzlova supruga Rosemarie: Ponos i obitelj su sve što mi je ostalo

> "Fritzl me pokušao silovati godinu dana prije nego što je zatočio Elisabeth"

> Nije kraj: "Svi Fritzlovi zločini tek će šokirati javnost"

> Video: Fritzl osuđen na doživotni zatvor!

"Svaka kućanica, kućna pomoćnica i znatiželjno dijete bi jednog dana uspjelo otkriti skriveni ulaz u podzemnu ćeliju. Prije ili kasnije. Slučajno ili namjerno, iz znatiželje. Nemoguće je stoga, da oni o Fritzlovim zločinima ništa nisu znali", rekao je Groth.

Svoje tvrdnje o tome da je Rosemarie Fritzl, kojoj se već predbacivalo to što je nazad u kuću pustila osuđenog silovatelja i čovjeka koji je Elisabeth seksualno zlostavljao još kao 11-godišnju djevojčicu, znala sve o zločinima svog supruga, Groth je potkrijepio pitanjem: "A tko je Elisabeth tjednima donosio hranu dok je Fritzl bio na odmoru na Tajlandu?". Dodao je i kako su ukućani morali čuti plač i zapomaganje žrtava.

Godine zlostavljanja majci pred očima

Podsjetimo, Rosemarie Fritzl je odbila svjedočiti protiv supruga, dok je Elisabethin brat Harald naveo kako se njegova sestra "stravično bojala oca" nakon što ju je kao 11-godišnjakinju počeo seksualno zlostavljati. Elisabeth je dok je bila djevojčica dodirivao po cijelom tijelu, a zbog njenog snažnog otpora običavao je masturbirati pred njom i ostavljati joj pornografske časopise ispod jastuka. Harald je u svom svjedočenju naveo kako mu je sestra o očevom zlostavljanju počela pričati kad je imala 12 godina, a kao 16-godišnjakinja je pobjegla od kuće jer to više nije mogla podnositi. Policija ju je pronašla i vratila kući. Nešto više od godinu dana kasnije, monstruozni otac ju je zatočio, ali Harald tvrdi da o tome ništa nije znao.

Umirovljeni elektro-inženjer, koji će idućeg mjeseca proslaviti 74. rođendan, proglašen je krivim po svim točkama optužnice - od ubojstva iz nehaja sina Michaela, do silovanja, incesta, zlostavljanja i držanja u ropstvu kćeri Elisabeth i djece. Sud mu je odredio doživotno smještanje u psihijatrijsku ustanovu, kako više nikad ne bi nikome naudio.

43-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja 2008. godine. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Preostalo troje djece Fritzl je uzeo u svoju "zakonitu" obitelj, a svojoj supruzi, koja i dalje tvrdi kako ništa o njegovim zločinima nije znala, rekao je da je novorođenčad njihova odbjegla kći ostavila ispred kućnih vrata uz poruku neka se oni brinu o djeci.

I.M.
Foto: Bild/AFP

Pročitajte više