Glumila muškarca, zvala sudove da je postavljena bomba. Prijeti joj zatvor

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Protiv 35-godišnje Slavonke podignuta je optužnica zbog lažne uzbune. Optužnica ju tereti da je 16. ožujka prošle godine u Osijeku u 10.48 nazvala Županijski sud u Splitu i djelatnici na centrali suda s pomoću aplikacije Voice Changer generiranim muškim glasom rekla: "Shvatite ozbiljno, u sudu je postavljena bomba!" 

Dojava je bila lažna, ali je predsjednik splitskog suda naredio pražnjenje zgrade, a pirotehničari su pregledali prostorije suda, piše Glas Slavonije. Samo dvije minute poslije stigao je drugi poziv, ali centrali Županijskog i Općinskog suda u Osijeku, a djelatniku je suda, s pomoću iste aplikacije, rekla: "Bomba je na sudu!".

Poziv osječkom sudu ponovila je u 11.40, te je generiranim glasom rekla: "Za 47 minuta eksplodirat će bomba!" Pozvani pirotehničari nakon pregleda zgrade suda utvrdili su da je dojava lažna. 

Tužiteljstvo za 35-godišnjakinju sudu predlaže da ju osudi na šest mjeseci zatvora i da se taj postupak spoji s kaznenim postupkom koji se protiv okrivljenice već vodi pred istim sudom.

Sve priznala

Na prvom ispitivanju u policiji 35-godišnjakinja je sve priznala i rekla da joj je žao. Rekla je kako je bila jako uplašena što će se dogoditi na sudu jer se trebalo održati ročište vezano za njezinu obitelj. 

U pošti je toga prijepodneva kupila dva mobitela i dvije SIM kartice, vratila se u automobil i negdje iz Livane ili Čepina nazvala prvi put. Zatim je negdje u Retfali obavila drugi poziv, a poslije je oba mobitela stavila u vrećicu i bacila u veliki kanal.

"Kako je okrivljenica do sada osuđivana zbog kaznenih djela protiv imovine i zbog toga što su protiv nje u tijeku dva kaznena postupka pred Općinskim sudom zbog kaznenih djela protiv imovine (prijevare), što je ovo djelo rezultiralo privremenim prekidom rada Županijskog suda u Splitu i na određeni način uznemiravanjem javnosti, kako zaposlenika Županijskog suda u Splitu i Osijeku tako i stranaka, tužiteljstvo smatra da je predložena kazna razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja", objavilo je tužiteljstvo.

Pročitajte više