UHIĆENJE INDEXOVOG NOVINARA

Pravni stručnjaci šokirani ponašanjem suca Ožanića: "Ne mogu vjerovati"

Foto: Index

"NE mogu vjerovati, ne mogu vjerovati, ne mogu vjerovati...", pa tako ne znamo koliko puta, bio je komentar poznatog odvjetnika Branka Šerića na ono što je jučer sudbena vlast priuštila Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku, osuđenom zbog tvita A.C.A.B koji je bio njegov komentar o policijskoj brutalnosti u Zadru, dok za drugi tvit, persiflažu Vile Velebita, čeka presudu.

Sudac prišao Duhačekovoj ćeliji i zaprijetio mu Remetincem ako ne prizna krivnju

Podsjećamo, dok je pred ćelijom u podrumu zagrebačkog Općinskog prekršajnog suda pod nadzorom trojice policajaca čekao suđenje, prišao mu je sudac Krešimir Ožanić i popričao je s njim. Iz razgovora je Duhaček shvatio da ga sudac smatra krivim za obje objave na Twitteru za koje je prekršajno prijavljen, čak i za Vilu Velebita, o kojoj odlučuje drugi sudac. Predlagao mu je priznavanje krivice, spominjao zadržavanje u Remetincu.

Nešto kasnije, u sudnici, kad je redakcijska odvjetnica zatražila vrijeme za pripremu obrane, sudac je kazao da može dati osam dana, ali da će novinar za to vrijeme biti u Remetincu.

Odvjetnik Šerić je ostao u šoku

Zanimalo nas je koliko je uobičajeno da sudac uoči rasprave ide pred ćeliju u kojoj je tuženik i s njim raspravlja o predmetu. Neke osnove suđenja kažu da se dokazi izvode u sudnicama i da bi sudac trebao odlučiti tek nakon što sasluša argumente obiju strana.

I tu dolazimo do izjava naših sugovornika. Dio Šerićeve već smo citirali, zaista je zvučao šokirano.

"To je nezakonito postupanje. Ne mogu vjerovati uopće. To je moj komentar. Ne mogu vjerovati, ne mogu vjerovati. To je ne samo za pobijanje presude, to je za... nemam riječi, ne mogu vjerovati. Pa ne mogu vjerovati, ja ne mogu vjerovati, ne znam više...Ne mogu vjerovati da se čovjek inače, a kamoli sudac, tako blasfemično ponaša. Meni to... ne znam, ne znam... ne mogu vjerovati", ponavljao je Šerić.

Njegov kolega iz branše Anto Nobilo bio je nešto opširniji.

Nobilo: "To je jednostavno nedopustivo"

"Ako je sudac došao pred ćeliju prije početka postupka, dok nije čuo obranu okrivljenika, i zauzeo stav o njegovoj krivnji prije nego što je počelo samo suđenje i to mu iznio, to je bio razlog za njegovo izuzeće. To je povreda prava na pošteno suđenje jer ne može ući u suđenje s preduvjerenjem o nečijoj krivici. Ne može donijeti unaprijed zaključak da je netko kriv, prije nego što ga je čuo, prije nego što je čuo od obrane ima li taj čovjek neke dokaze. To je jednostavno nedopustivo", tumači Nobilo pravo onako kako bi ono trebalo izgledati.

Nije mu se svidjelo ni spominjanje Remetinca.

"Nadalje, nedopustive su prijetnje slanjem u Remetinac. To su sve povrede prava na pošteno suđenje", veli Nobilo.

No, što je uopće moguće uraditi u takvim slučajevima. Ni on, čini se, nije sasvim siguran. S jedne strane, naglašava kako je "trebalo istog momenta zatražiti sučevo izuzeće", ali mu je jasno zašto se to nije dogodilo.

"Znam zašto to odvjetnica nije napravila, jer bi ostao dulje u pritvoru, i to je ta šah-mat pozicija. Ako se borim za prava okrivljenika, faktički mu radim štetu jer će biti dulje u zatvoru", objašnjava Nobilo.

Nobilo: "Nije poštovano pravo na pošteno suđenje"

Ipak, ako ćemo iz svega izvlačiti nešto dobro, u jučerašnjim zbivanjima na Prekršajnom sudu on vidi razloge za rušenje presude.

"Nisu poštovana prava na nepristrani sud i na pošteno suđenje. To su dva načela Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, ugrađena su u naš Ustav i naše zakone i svi suci su obavezni poštivati ih", zaključuje Nobilo.

Pitali smo ga i koliko okrivljenicima i njihovim braniteljima život može zagorčati ponašanje sudaca kao malih bogova.

"Onoliko koliko im dozvolite, ali, iskreno, nemam takvih iskustava. Moguće i zato što radim isključivo najveće predmete, na kojima je fokus javnosti, i tu se suci ne usude raditi baš neke egzibicije, a i riječ je o sucima županijskih sudova koji su, u pravilu, educiraniji i iskusniji. Što se događa kod ovih malih prekršajnih sudova, teško mi je reći jer nemam iskustva, ne idem na te sudove, ali je takvo što nedopustivo. Jednostavno nedopustivo", posljednje su Nobilove riječi u ovom tekstu.

Počasni predsjednik Udruge hrvatskih sudaca: "Ukratko, to se ne radi"

Zanimao nas je i stav Udruge hrvatskih sudaca. Njezin počasni predsjednik Đuro Sessa javio nam se SMS-om s puta izvan EU-a. O razgovoru suca s Duhačekom prije suđenja napisao je:

"Ako je to točno, a to još ne znamo sa sigurnošću, takvo postupanje je neprimjereno i neuobičajeno i dovodi u pitanje njegovu nepristranost. Ukratko, to se ne radi", naglašava Sessa.

Šefica suda zbog prijetnje Duhačeku traži hitno očitovanje suca Ožanića

Konačno, stigao nam je mail i s Prekršajnog suda. Već smo ga objavili, ali nije loše podsjetiti. Nakon što smo ih upoznali s jučerašnjim zbivanjima i zapitali je li to uobičajeno kod njih, odgovorili su kako "niti jedno od postupanja" koje smo naveli "nije uobičajeno niti je praksa na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu". "Također naglašavam kako nam nije poznato da bi suci na navedeni način postupali u prekršajnim postupcima. Dodao bih kako je predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, vezano uz prekršajni postupak protiv okrivljenika Gordana Duhačeka, zatražila što žurnije očitovanje od suca Krešimira Ožanića", stoji u mailu s potpisom Gabrijela Jurina, glasnogovornika zagrebačkog Općinskog prekršajnog suda.

>> Šefica suda zbog prijetnje Duhačeku traži hitno očitovanje suca Ožanića

Bilo bi smiješno prognozirati epilog. S jedne strane, imamo sankcioniranje slobode govora, s druge, to je urađeno traljavo i bezobzirno, s očitim naznakama kršenja propisa. Cijela konstrukcija progona trebala bi se raspasti. No, živimo u Republici Hrvatskoj, državi u kojoj nijednu mogućnost nije mudro unaprijed otpisati kao nevjerojatnu.

Pročitajte više