Pravnik objasnio Glasu Koncila zašto je Hrvatska sekularna država

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Hina

KATOLIČKI tjednik Glas Koncila objavio je komentar u kojemu tvrdi kako ne postoji ustavna definicija koja bi Republiku Hrvatsku definirala kao sekularnu. Ivan Miklenić, glavni urednik ovog crkvenog glasila, citira dijelove Ustava i, ne nalazeći dijelove u kojima se izričito nalazi pojam sekularnosti, "mudro" zaključuje kako je izdizanje sekularizma iznad religija brisanje državne neutralnosti i stvaranje države u kojoj su sekularisti građani prvoga, a pripadnici religija građani drugoga reda. Potreseni Miklenić tvrdi još kako svi oni koji Hrvatsku "pretvaraju u sekularnu državu" ugrožavaju njezinu neutralnost i pretvaraju je u ideološku državu.

>> Glas Koncila: Hrvatska nije sekularna država

Nije ovo prvi put da Glas Koncila piše gluposti. Pisali su oni o neposlušnim ženama koje traže jednakost te odbijaju crkvenu ideju prema kojoj je muškarac "prvotan". Nedavno su tvrdili kako su požare koji su poharali Dalmaciju gasile molitve. Pitali su se hoće li nas bog kazniti zbog samozadovoljavanja. Pisali su i o feminizmu, pobačaju i sličnim stvarima koje ih se ne tiču, ali se u njih redovito imaju potrebu umiješati.

>> Pop hitovi: Prisjetimo se najvećih mudrolija Glasa Koncila

Na nikoga, ako ćemo ozbiljno, ne bi trebalo utjecati što piše Glas Koncila. No ipak nije zgorega pojasniti zbog čega je Hrvatska, ako ni po čemu drugom a onda po svom Ustavu, ipak sekularna država.

 


Sekularnost koja se gazi svaki dan


Ta sekularnost o kojoj urednik Koncila tako "pametno" piše, krši se svaki dan. Od vojnih i policijskih kapelana koji uredno rade u javnim ustanovama pa sve do konfesionalnog vjeronauka u javnim školama. Svaka kuna iz proračuna namijenjena Crkvi predstavlja gaženje sekularnosti. Milijarda kuna godišnje predstavlja milijardu udaraca na sekularnost.


Najsvježiji primjer toga je današnje otvaranje podvodnog križnog puta. U općini Marina danas je tako otvoren podvodni "muzej" koji bi trebao predstavljati postaje križnog puta na dubini od 4 metra pod morem. Pokrovitelj ove "briljantne" ideje je - Hrvatski sabor. Mogli smo tako danas vidjeti Milijana Brkića, potpredsjednika te institucije koji je, kao izaslanik predsjednika Sabora i viteza iz križarskog reda Željka Reinera, došao zaroniti i podržati ovaj projekt.

>> TURIZAM PO MJERI GLASA KONCILA Kraj Trogira otvoren podvodni križni put

Zlonamjerni ispad

Razgovarali smo s Alanom Sorićem, pravnikom iz Protagore, udruge koja radi na potpunoj ravnopravnosti građana bez obzira na (i)religioznu pripadnost, a prema načelu tolerancije među ljudima različitih poimanja svijeta.

Sorić smatra kako je Miklenićev ispad prilično zlonamjeran.

"To tumačenje hrvatskog Ustava je dosta zlonamjerno. Nije problem što Miklenić ne shvaća što je sekularnost. To je njegov problem, a ne naš. Problem je kad on zlonamjerno tumači da bi sekularnost za posljedicu imala to da bi vjernici bili građani drugog reda. Upravo je obrnuto", kaže Sorić.

"Sekularnost koja je, uzgred, kod nas neupitna i propisana člankom 41. Ustava, upravo jamči slobodu svih. To uključuje slobodu vjeroispovijesti i slobodu od vjeroispovijesti. Pritom je potpuno pogrešno iščitavati Ustav na način da se čitaju samo pojedine odredbe, a ne Ustav kao dokument u cjelini. Naravno, ako čitate, riječ sekularnost se ne spominje. Ali se jasno spominje da su vjerske zajednice odvojene od države, jasno se spominje da su si pred zakonom jednaki, jasno se spominje da se svima jamči sloboda vjeroispovijesti i iz toga proizlazi da Hrvatska jest sekularna država. Država koja ne bi smjela zauzimati strane i ne preferirati religiju u odnosu na druge. U Ustavu također ne piše da je zabranjeno ubiti drugog čovjeka, to se podrazumijeva jamčenjem prava na život", kaže Sorić.

Dijeli li Hrvatska njegovo mišljenje?

"Ne bih se složio da ostatak Hrvatske dijeli njegovo mišljenje. Mislim da su se već pojavile neke situacije u kojima je pokazano kako mnogi ne dijele takve konzervativne stavove. Nije sporno da u Hrvatskoj žive većinom katolici i žele ili barem pokušavaju živjeti u skladu s onim što Crkva propovijeda, ali ako to spustite na neka konkretnija pitanja, mislim da se jasno prikazuje da građani imaju liberalnije stavove od Crkve", zaključuje Sorić za Index.

 

Pročitajte više