Pravobraniteljica: Otvorili smo predmet o uhićenju zbog komentara o Plenkoviću

Screenshot: Nova TV

"TRIBA ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", napisao je 72-godišnji Mladen Ćustić iz Briševa kod Zadra u četvrtak u komentaru na Facebooku o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji u petak.

Nakon toga na Ćustićeva vrata pokucala je policija te je i priveden u petak i protiv njega je podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira "vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika vlade RH Andreja Plenkovića".

Slučaj, na koji ne prestaju pristizati reakcije, komentirala je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter u Dnevniku Nove TV: ''Mi smo danas već otvorili predmet, to je pitanje sudskog postupka jer sada će zapravo odlučivati sud, ali ono što ovdje vidimo je da to jest pitanje slobode i izražavanja''.

''Spominje se prijetnja, omalovažavanje ili vrijeđanje. Ono što smo vidjeli jest da je optužni prijedlog podnesen u odnosu na vrijeđanje i omalovažavanje. To je članak 17 jednog starog Zakona, donesenog 1990. godine, zadnji put mijenjanog 1994. godine, gdje su sankcije još uvijek u njemačkim markama, ali koji je protivan standardima Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) i policija je napravila što je napravila'', upozorila je Šimonović-Einwalter.

Podsjetila je da ESLJP jasno kaže u svojoj praksi. ''Izjave koje vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju su pokrivene zaštitom slobode izražavanja i političari trebaju razviti osobito debelu kožu - to je takav posao'', kazala je.

Pročitajte više