Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela kaznenu prijavu protiv Matanića

Foto: Igor Soban/Sanjin Strukic/PIXSELL

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić uključila se kazneni progon redatelja Dalibora Matanića podnijevši protiv njega kaznenu prijavu DORH-u. Navela je i da planira u suradnji s policijom i DORH-om nastaviti pratiti daljnji tijek postupka, kao i postupati po eventualnim zaprimljenim prijavama.

Ipak, napominje i da ona nema nikakvih ovlasti nad radom i odlukama DORH-a i pravosuđa niti se smije miješati u postupke koje provode pravosudna tijela. Kaže i kako ona sama za sada nije zaprimila ni jednu prijavu ni pritužbu od žrtava, niti su joj se obraćale predstavnice iz inicijative “Spasi me”.

"Spolno uznemiravanje provodi se i po saznanju iz medija"

Navela je i da se temeljem izmjena Kaznenog zakona iz 2021. godine (NN 84/21), Spolno uznemiravanje iz članka 156. Kaznenog zakona progoni po službenoj dužnosti ukoliko postoji odnos zavisnosti ili podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja, na što za sada upućuju inicijalne informacije u ovom slučaju, za što je zapriječena kazna do 2 godine zatvora.

"Za ovakvo rješenje Pravobraniteljica se zalagala godinama te upućivala preporuke nadležnima tražeći izmjene članka 156. Kaznenog zakona u opisanom smjeru. Navedene izmjene svakako doprinose učinkovitosti progona ovog kaznenog djela jer se više ne traži podnošenje prijedloga žrtava u roku od 3 mjeseca već se djelo progoni po službenoj dužnosti (dakle i po saznanju iz medija), a zastarni rok je produljen na 10 godina.

Anonimnost prijava nikada ne isključuje postupanje, ali ograničava mogućnosti kažnjavanja ukoliko se putem provedene istrage ne doznaju imena žrtava, odnosno svjedoka i/ili se ne dođe do drugih materijalnih dokaza koji upućuju na krivnju osumnjičenog. Drugim riječima, po svakoj prijavi za bilo kakvo kazneno djelo i/ili drugi prijestup uvijek se postupa, bez obzira da li je prijava anonimna ili ne", navodi se na stranicama pravobraniteljice.

Pročitajte više