Pravobraniteljica: Usporedba NDH i Domovinskog rata je blaćenje branitelja

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Pixsell

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović, koja je jučer objavila opsežnu analizu relativizacije ustašluka u Hrvatskoj, danas se oglasila na Twitteru.

>> Pravobraniteljica zbog ustaštva žestoko kritizirala vladu, Crkvu, DORH...

Podsjetimo, Vidović je jučer na web stranici ombdusman.hr u opsežnoj analizu oštro prozvala cijeli niz državnih institucija, od vlade preko ministarstava branitelja, unutarnjih poslova i uprave, ali i Katoličku crkvu, a sve zbog činjenice da se u Hrvatskoj relativizira zločinački karakter ustaške Nezavisne države Hrvatske.

"Eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret, prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj. Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i na javnu televiziju", stoji u jučer objavljenom tekstu pučke pravobraniteljice.

"S obzirom da su reakcije vlasti često nekonzistentne ili izostaju, stječe se dojam da ih prešutno toleriraju pa se u društvu stvara atmosfera koja potiče osnaživanje revizionističkih stavova o karakteru NDH, koja se temeljila na rasističkim i nacionalističkim ideologijama te po uzoru na Treći Reich donosila vlastite rasne propise i provodila ih, kao i razmjerima zločina koji su u njezino ime počinjeni", napisala je jučer Lora Vidović.

"Današnja Hrvatska je suprotna fašističkoj NDH"

Danas je Vidović na Twitteru objavila niz tvitova u kojima reagira na uvrede koje je dobila.

"Nikoga radi komentara neću blokirati, a ima ih slikovitih; pišu o velikosrpskim i komunističkim aktivistima, balkanskom zlu, četničkopartizanskoj prčiji, šugama i krmuzinama (što je krmuzina?), smrdljivom okotu i tome slično. Ako blokiram, ništa se promijeniti neće, osim što ja za njih neću znati, a guranje glave u pijesak nije moj stil. To vidite", napisala je Vidović.

"Ima onih koji misle da se ovom analizom gazi po Domovinskom ratu i kostima poginulih branitelja. Ne! Domovinski rat je bio legitiman, pravedan, oslobodilački, i posve suprotan ustaškoj borbi u NDH. Uspoređivati i poistovjećivati Domovinski rat s NDH, osim što je nasuprot Ustavu, je i nedopustivo blaćenje svih branitelja koji su poginuli, nestali, koji su preživjeli, a žive teško, i njihovih obitelji. Jer današnja je RH za koju su se borili i izborili, suprotna fašističkoj NDH", dodala je.

"Ipak je znatno više pozitivnih reakcija koje pokazuju da je ova analiza itekako potrebna i dobrodošla, barem kao pokušaj da se neke stvari vrate u normalu, u umjerenost, i nadam se da će pružiti priliku za konstruktivan razgovor o tome kamo ćemo kao društvo, i kako, dalje", zaključila je pučka pravobraniteljica.

Pročitajte više