Pravoslavni pop iz BiH: Srbe u BiH kao i u Dalmaciji devedesetih napadaju neonacisti

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

PRAVOSLAVNI mitropolit iz BiH ustvrdio je kako se vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno Srbi u Sarajevu danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj, gdje su tada, kako je kazao, bili izloženi napadima "neonacista".

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom objavio je to u izjavi kojom je najavio kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), tijela koje čine čelnici svih većih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, utemeljenog kako bi promicalo međuvjerski dijalog i suradnju.

Hrizostom sada kaže kako mu je neprihvatljivo biti član tog tijela, čije članove okrivljuje jer se nisu očitovali o izgredima koje on smatra dokazom da su Srbi u Sarajevu, odnosno u BiH, ugroženi.

Neposredni mu je povod bilo to što su sredinom siječnja na dva automobila s registracijskim oznakama gradova iz Srbije u središtu Sarajeva probušene gume. Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojega je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

"Neonacistički teror"

No za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja "stravičan" čin izjednačen s neonacističkim terorom koji je, kako tvrdi, nad Srbima ranije provođen u Hrvatskoj. Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je skupina napadača, po njegovim riječima neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije.

"Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. siječnja ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika", napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je u izgredu na dječjem malonogometnom turniru u Sarajevu gdje je došlo do sukoba skupine huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama. Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim izgredima nije očitovao.

Pročitajte više

 

Pročitajte više