Slučaj Maje Šupe: Zašto se tako dugo čekalo s uhićenjem?

Foto: Hrvoje Jelavić Pixsell

TRI SU osnovne funkcije države. Vanjska sigurnost koju jamči vojska. Unutarnja sigurnost koju jamči policija. Treća je sigurnost imovine, koju jamči pravosuđe. Svaka država mora jamčiti te tri temeljne sigurnosti svojim građanima. Sve ostale funkcije ovise o tome kako se dogovorimo - i zdravstvo, i školstvo, i socijala se mogu riješiti na više načina.

Ako imate korupciju u vojsci, policiji ili pravosuđu, onda ništa nije sigurno. Ni vaš život, ni sloboda, ni imovina. Korupcija u ta tri segmenta ruši same temelje države i prema njoj se treba odnositi upravo onako kako se treba odnositi prema onima koji ruše temelje same države.

Korupcija u pravosuđu čini državu gorom od banana-diktatura

Država koja u ta tri segmenta, vojsci, policiji i pravosuđu, tolerira korupciju je država na razini ispod nekadašnjih srednjoameričkih i južnoameričkih diktatura. Zašto ispod? Zato što u tim banana-republikama imate jednog lika u vojnoj odori s velikom kapom i kada s njime dogovorite posao, onda se to poštuje, barem dok CIA ne ustoliči nekog drugog lika s velikom kapom. Kada imate korupciju u pravosuđu, onda vam ništa nije sigurno. Ni vi, ni vaš posao, ni vaša imovina.

Ako imate korupciju u pravosuđu, onda krivac za neko kazneno djelo može biti oslobođen. Onaj koji vas je fizički napao može za to ne odgovarati i nastaviti napadati ljude. Onaj koji je prekršio ugovor i uništio vam poslovanje može to sutra napraviti drugima. Onaj koji vam je nezakonito oduzeo imovinu na način da ste samo jednog dana doznali da zemlja koja je stoljećima u vašoj obitelji više nije vaša, e pa taj može to nastaviti raditi vama, vašoj obitelji, prijateljima ili nekome trećem. 

Korupcija u pravosuđu je nekoliko razina opasnija od svih drugih oblika korupcije. Kod porezne korupcije strada samo novac koji treba ići državi. Kod korupcije u javnoj nabavi stradaju naši novci iz nekog proračuna. No kod korupcije u pravosuđu možete stradati na puno više načina, i to puno gorih. To je oblik korupcije koji uništava samu srž onoga što država jest. Korupcija u pravosuđu se može usporediti samo s izdajom države.

Podržavamo čišćenje u pravosuđu, no imamo pitanja

Hapšenje suca je ozbiljna stvar čak i u Hrvatskoj. Suci imaju imunitet. Državno sudbeno vijeće prethodno mora dati odobrenje za pritvor suca. Vjerujemo stoga da USKOK ima itekako dobre dokaze što je zatražilo uhićenje sutkinje Maje Šupe. 

Dobra je stvar da su uhapšeni i oni zbog kojeg je navodno sutkinja dobila mito - poduzetnik, ali i odvjetnik navodno upleten u cijelu priču. Potpuno je neprihvatljivo da odvjetnik na bilo koji način (još ćemo doznati kako) pomaže u davanju mita sucu i na taj način, recimo tako, „štiti“ klijenta. O tome će se, naravno, morati izjasniti i Hrvatska odvjetnička komora, makar je bez predsjednika jer je, sjetimo se, pred koji dan taj isti završio u zatvoru. Neka pitanja očito čekaju i njih.

Apsolutno trebamo podržati čišćenje korupcije u pravosuđu jer, kako smo rekli, uz korumpirano pravosuđe nije siguran nitko od nas. Međutim, ne treba likovati. USKOK-u na ovome treba čestitati, ali ostaje jedno veliko pitanje. 

Govorimo o mitu da bi Blaž Petrović bio oslobođen na sudu već jako davne 2013. godine, prema sadašnjim izvorima. Prije devet godina! USKOK nam mora dati odgovore što se događalo u međuvremenu.

Nekako sumnjamo, nisu ljudi baš toliko blesavi, da se netko od njih napio nakon devet godina i počeo pričati u kafiću, nakon rakijice ili dvije, o davno danom ili dobivenom mitu od 15.000 eura. Dodatno, u svibnju ove godine priča o ovom slučaju izlazi u Nacionalu, a hapšenje se zbiva tek sada? Je li netko negdje sklonio fascikl s ovim slučajem?

Zašto se čekalo toliko godina?

Kazneno djelo je, ako baš nema dobrih snimki i sličnih dokaza, nakon devet godina (ako su, naravno, sada dostupni podaci o kronologiji točni) jako teško dokazati. Sjeća li se itko od vas što je radio na ovaj dan prije devet godina, tko je na daj dan bio u firmi ili otišao s nekim na kavu? 

Sutkinja Šupe je sve ove godine donosila presude (ona u slučaju Horvatinčić je bila 2017.), pa ako je ovo što USKOK navodi istina, postavlja se pitanje njenog rada i u drugim slučajevima. Možete li općenito vjerovati sucu koji je primio mito? A u devet godina donijela je puno presuda. I zanimljivo, u javnim nastupima se ponašala vrlo docirajuće i bahato. Sada takvo njeno ponašanje stvara jednu sasvim drugačiju sliku.

Da se razumijemo - na ovome USKOK-u čestitamo, evo hvala i Državnom sudbenom vijeću koje se na brzinu sastalo i omogućilo postupak, vjerujemo da su dokazi čvrsti jer se na hapšenje aktualnog suca nitko ne bi inače usudio, ali ovo otvara puno drugih pitanja. Prvo, zašto se tako dugo čekalo? Taj odgovor moramo dobiti. 

Drugo pitanje koje se postavlja je vezano za općeniti nadzor sudaca. 15.000 eura prije devet godina je današnjih barem 20-ak tisuća eura. To je otprilike tada bila cjelogodišnja sudačka plaća. Suci moraju ispunjavati imovinske kartice, provjerava ih i obavještajna zajednica, pa kako to da je sve prošlo tako lagano, bez suvišnih pitanja? Sjetimo se, sutkinja Šupe po imovinskoj kartici nema praktično nikakve imovine, ali ima kredite.

Nadamo se da korumpirani u pravosuđu ovih dana neće mirno spavati

Ima ovdje još jedna dobra stvar. Svi oni drugi koji su bili uključeni u slične kažnjive radnje, a ima ih sigurno - suci, možda i sudski službenici na nekim nižim razinama, pa i odvjetnici - a nisu obuhvaćeni ovim postupkom, neće ovih dana baš mirno spavati. Zamišljat će kako negdje u USKOK-u leži njihov fascikl koji čeka da ga se podigne iz ladice. Kao u Balkanskom špijunu, kada Ilija Čvorović opisuje posjet tadašnjoj miliciji: "A na stolu mu ovakva plava fascikla sa kružićima od šoljice kafe, moj slučaj sigurno."

E, pa svi vi korumpirani pravosudni dužnosnici, dobra vijest je da negdje postoje vaši plavi fascikli, a još moramo proučiti tko je taj koji povremeno poneki od njih diže iz ladice. Treba to, naime, raditi i brže i češće, pa će onda ova zemlja biti bolje mjesto. 

Još nešto za sve vas koji ste, kako bi Srećko Šojić rekao, „mućkali“ - hapšenja se u nas obično ne rade noću, nego se kreće oko 7 ujutro, pa da znate kada naviti sat, da vas u policijskim automobilima ne snimaju neobrijane, bez šminke i u šlafroku.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više