Pravosuđe u Ugandi u štrajku

SUCI i odvjetnici u Ugandi su u štrajku u znak prosvjeda protiv prošlotjednog incidenta u kojemu su naoružani pripadnici sigurnosnih službi upali u zgradu Vrhovnog suda i time narušili pravni poredak države.

Suci tvrde da je ovo samo jedan u nizu poteza koji ruše princip nezavisnosti sudstva, ali iz vlade kažu kako je štrajk neopravdan.

Incident se dogodio prošlog tjedna kad je naoružani odred upao u zgradu da bi priveo šest osumnjičenika optuženih za veleizdaju, kojma je sudac dao pravo obrane sa slobode. Radi se o slučaju protiv Kizze Besigyea, glavnog političkog protivnika predsjednika Yowerija Musevenija.

Besigye je još 2005. optužen da za povezanost s pobunjeničkom grupom Narodna osloboditeljska vojska (NOV), čiji su pripadnici navodno pokušali ubiti Musevenija. Besigye je 2005. pušten da se brani sa slobode, ali još uvijek ga čekaju optužbe. Onog dana kad mu je odobreno branjenje sa slobode, dogodio se sličan incident u kojemu su naoružani vojnici opkolili zgradu suda.

Ne treba puno razmišljati da bi se zaključilo da je naredbe vojsci i sigurnosnim službama davao upravo Museveni. Posebno kad se uzme u obzir da mu je Besigye prošle godine bio glavni protukandidat na izborima. Još zanimljivije je da je Museveni netom prije toga promijenio ustav, da bi si omogućio da treći put uđe u utrku za predsjednika. Optužbe protiv Besigyea pale su netom prije izbora. Museveni se očigledno smatra jedinim čovjekom koji može voditi Ugandu, a njegove akcije to potvrđuju. Museveni i Besigye surađivali su početkom 90-ih, kad je Museveni na vlast došao pučem.

Istodobno, dogovor o prekidu vatre između ugandanske vojske i pobunjeničke grupe Gospodnja vojska otpora, koja već 20 godina vodi građanski rat protiv vlade. Humanitarne udruge pripremaju se za nastavak sukoba negdje unutar mjesec dana.

Uganda ponovno pleše po vrlo oštroj oštrici žileta.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više