Pred nama su najhladniji dani ove zime: Temperatura pada i do -20, ledeno će biti i na obali

Foto: 123rf

PRED nama su dva najhladnija dana ove zime. Nakon što je u nedjelju olujna bura paralizirala promet duž obale, u ponedjeljak bi njezini udari trebali popustiti, ali temperatura će nastaviti padati pa će gotovo cijela zemlja čak i tijekom dana biti u minusu.

Početak tjedna diljem zemlje donosi stabilno, suho i hladno vrijeme, s temperaturama i danju i noću ispod ništice. U gorju bi noćna temperatura mogla pasti i do -20 stupnjeva, u slučaju vedre noći i snijega na tlu, piše Crometeo.

U nizinama će jutarnja temperatura pasti na oko -10 Celzijevih stupnjeva. Danju od -5 u gorju do 0 stupnjeva u nizinskim predjelima. Sredinom tjedna, tamo oko srijede ili četvrtka, neki prognostički izračuni daju mogućnost za slab snijeg, ali to još nije sasvim sigurno. Najvjerojatnije ostaje bez oborina uz nisku temperaturu zraka. Takvo vrijeme je i zdravo pa će biometeorološka situacija biti povoljna.

I na Jadranu će u ponedjeljak i utorak biti suho, uz postupno slabljenje vjetra, ali će biti još malo hladnije, osobito u noćnim satima kada će mraza biti gotovo posvuda uz obalu i na otocima. Jutra će i duž obale biti hladna, pa minusi neće zaobići niti taj dio zemlje.

Upozorenje meteoalarma - iznimno niske temperature diljem zemlje

Meteoalarm je za ponedjeljak izdao žuto upozorenje za područje cijele Hrvatske zbog iznimno niskih temperatura. Žuto upozorenje meteoalarma znači da će jutra, a osobito večeri, biti iznimno hladne te da će se temperature spuštati ispod 0 Celzijevih stupnjeva.

Duž obale je još sutra na snazi i upozorenje za jak i olujan vjetar, na udare i orkanski. Bura će biti najopasnija na riječkom području, za koje je na snazi narančasto upozorenje. Podno Velebita u prvome dijelu dana ponegdje očekuju se olujni i orkanski udari bure s najjačim udarima i preko 110 kilometara na sat.



Do kraja tjedna sunčano, ali hladno

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, tjedan pred nama obilježit će stabilno i suho vrijeme, ali jutarnje temperature neće prelaziti 0 stupnjeva. Dnevne temperature trebale bi se, kako će tjedan odmicati, potupno dizati, ali će se i dalje kretati do +5 stupnjeva. Nešto toplije trebalo bi biti tek za vikend pred nama.
 

Pročitajte više