Pred Vladom u petak i odluka o sudjelovanju u restrukturiranju "Lenca"

PRED hrvatskom Vladom na ovotjednoj bi se sjednici trebao naći i prijedlog o sudjelovanju u financijskom restrukturiranju brodogradilišta Viktor Lenac kojemu bi se dala državna jamstva na iznos od 12 milijuna eura, za zaduženje kod domaćih ili stranih zajmodavaca, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Prijedlog po kojem bi se u financijsko restrukturiranje Lenca uključila država i zamijenila dvije institucije koje su se povukle (DEG i Raiffeisenbank) prije desetak dana najavio je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Takav bi se prijedlog, formalno u obliku odluke, trebao naći pred članovima Vlade na sjednici u petak, 21. studenoga.

Prema tom prijedlogu, Ministarstvo financija bilo bi zaduženo da u ime Vlade sa grupom kreditora potpiše Sporazum o financijskom restrukturiranju Viktora Lenca.

Podloga sporazumu bio bi pak još krajem srpnja postignuti prijedlog o financijskom restrukturiranju kojega su postigli dioničari i banke kreditori, ali iz kojega su se poslije povukli DEG i RBA.

Grupu kreditora s kojima bi Ministarstvo potpisalo sporazum čine Hrvatska banka za obnovu i razvitak, IFC (fond Svjetske banke), Nova banka, Privredna banka Zagreb, HVB Croatia - Splitska banka, Bank Austria Creditanstalt Beč i Croatia osiguranje.

Kako je nedavno izjavio ministar Jurčić, u projektu očuvanja Lenca IFC bi svoj udio podigao na 4,9 milijuna dolara, HVB bi sudjelovala sa 6 milijuna eura, dioničar Giancarlo Zachello dao bi jedan milijun eura, a u program bi se uključio i Rosetti koji bi dao najmanje milijun eura.

Vlada bi pak u projektu sudjelovala davanjem državnog jamstva na iznos od ukupno 12 milijuna eura za zaduženje kod domaćih ili stranih zajmodavaca. Od tog bi se pak iznosa 7,9 milijuna eura koristilo za obrtna sredstva, a 4,1 milijun eura za investicije.

Pročitajte više