Predložila da Rom bude ministar demografije: "AP hotelima po obali kupuje manjince"

Foto: FaH

Ines Vrbanić, nezavisna vijećnica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, oglasila se nakon što je njen prijedlog da ministar demografije bude iz redova romske nacionalne manjine izazvao oštre osude. 

Vijećnica je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine čestitala novoj hrvatskoj vladi i predložila da ministra demografije uzmu iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom na to da Romi nemaju problema s natalitetom. 

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije oštro je osudila navedeni prijedlog, istaknuvši da je on uvredljiv za Rome. Iz Koordinacije su napomenuli kako ovo nije prvi i jedini neprimjereni i krajnje uvredljiv istup nezavisne vijećnice. 

U nastavku donosimo reakciju vijećnice Vrbanić: 

"Sad bar znamo da postoji Koordinacija"

"Iako ne smatram da sam ikoga uvrijedila, ali naravno svatko ima pravo biti uvrijeđen ako mu je HDZ rekao da uvrijeđen biti mora.

Izuzetno mi je drago da se oglasila Koordinacija vijeća nacionalnih manjina BBŽ jer sad bar znamo da postoje s obzirom da na županijskoj skupštini BBŽ ne čujemo nikakav njihov prijedlog koji bi unaprijedio život manjina u našoj županiji, također od kad su izabrani predstavnici srpske nacionalne manjine nisu se ni jednom javili za riječ niti postavili pitanje, ali to sada po nalogu HDZ-a gotovo ni jedan vijećnik ne radi, čak ni članovi HDZ-a više ne šalju hvalospjeve o Plenkoviću i njegovoj vladi, a izabrana dožupanica na skupštine ni ne dolazi jer joj je sve drugo važnije, kao i županu između ostalog.

Nisam vidjela da je ijedna koordinacija ili vijeće ili ijedan njihov predstavnik osudio izbacivanje SDSS-a iz nove vlade Andreja Plenkovića, a rijetki oni koji na početku i jesu vrlo brzo su dobili neki poklon na račun poreznih obveznika pa su se predomislili i potvrdili AP-a za mandatara".

"Ne pada mi na pamet slušati ičije prijetnje"

"Nadalje nisam nigdje pročitala da je itko osudio gradnju raznih 'boutique hotela' po našoj obali kojima AP kupuje predstavnike nacionalnih manjina, pojedine nacionalne manjine u svim naseljima još nemaju ni struje i vode, a kao u njihovom najboljem interesu je da imaju hotel koji nikad neće vidjeti.

Pokazalo se da izabrani predstavnici nacionalnih manjina rade isključivo u vlastitom interesu i da su produžena ruka HDZ-u, kao što je i ovo priopćenje, Koordinacije nacionalnih manjina BBŽ napisano po nalogu HDZ-a.

Također ja se s nikim ne obračunavam i ne pada mi na pamet slušati ičije prijetnje u kojoj me 'upozoravaju', što ću ja govoriti, ja sam izabrana predstavnica hrvatskog naroda u županijskoj skupštini BBŽ i kao takva ću zastupati interese građana koji su me izabrali sviđalo se to HDZ – u i Damiru Malini i ostalima ili ne."

Pročitajte više