UHLJEBISTAN

Predsezona u Hrvatskoj: 15 stranih turista na svakog šefa turističkih zajednica

Foto: Pixsell/Grgo Jelavic

U HRVATSKOJ trenutno boravi oko 5000 stranih turista. 

Pokušali smo doznati znači li to da imamo više zaposlenih u turističkim zajednicama nego stranih gostiju u državi.

Lako je moguće da imamo, ali egzaktnu je informaciju nemoguće dobiti.  

Hrvatska turistička zajednica ne zna koliko je zaposlenih u hrvatskim turističkim zajednicama. Baš su tako rekli.

Ne znaju ni koliko je u njima direktora. Ni predsjednika. Oni se, unatoč nazivu "Hrvatska turistička zajednica", nečim sličnim uopće ne bave. Nije im jasno kako smo to uopće pomislili. Samostalna su pravna osoba i nemaju zakonsku osnovu imati te podatke. I to su rekli.

Država ne zna koliko ljudi radi u TZ-ovima 

Znali su, srećom, da oni imaju 85 zaposlenih. To znači da na svakog šezdesetog turista koji trenutno boravi u Hrvatskoj dođe jedan zaposlenik HTZ-a. Koji se financira od boravišnih pristojbi i ostalih nameta. 

Da bismo doznali odgovor na naše pitanje obratili smo se i Ministarstvu turizma. A onda se pokazalo da ni u njemu ne znaju koliko je zaposlenih po turističkim zajednicama. Pojma nemaju. 

Na 25 turista dođe jedan zaposlenik Ministarstva turizma

Znaju tek da njihovo Ministarstvo ima 200 zaposlenih, od čega 196 državnih službenika i namještenika te četiri državna dužnosnika. Znači, na 25 stranih turista dođe jedan zaposlenik Ministarstva turizma. Čija plaća stiže iz džepova poreznih obveznika. Mogli bi biti turistički vodiči svima koji su godišnji odlučili provesti u Hrvatskoj i to tako da nitko ne mora odraditi dvije ture.  

Na 16 turista dođe jedna turistička zajednica

U razgovoru s institucijama koje plaćamo suptilno nam je sugerirano da bismo odgovor na naše vječno pitanje mogli dobiti tako da svakoj od turističkih zajednica pošaljemo upit. A to bi trajalo mjesecima. Jer Hrvatska ima, barem to se zna, 304 turističke zajednice.

To nam govori da na svakog šesnaestog stranog turista dođe jedna turistička zajednica. 

Već godinama je poznat podatak da postoji oko 250 direktora i 85 predsjednika turističkih zajednica. Po jedan na svakih 15 turista. 

Postoji li zemlja koja pruža ovakav tretman svojim gostima? 

Oko nas je 42 puta više HDZ-ovaca nego gostiju

Pa iako država ne posjeduje informaciju o broju zaposlenika turističkih zajednica, postoji Registar zaposlenih u javnom sektoru koji ažurira Fina.

Prema njezinim podacima, imamo više od 250.000 državnih i javnih službenika i namještenika. 

Naravno da nisu baš svi beskorisni. Među njima su i liječnici. Ali ako gledamo da je inozemnih gostiju tek 5000, lako je moguće da ih broj pravih, autentičnih domaćih uhljeba premašuje. 

Najveća i vladajuća stranka ima oko 210.000 članova. To znači da na svakog stranog turista koji trenutno boravi u zemlji dođu 42 HDZ-ovca. 

Ili, ako hoćete, imamo 42 puta više HDZ-ovaca nego turista.

U zemlji koja živi od turizma. I umire od HDZ-a.

Pročitajte više