predsjednik hls-a najavljuje mogućnost sudjelovanja u granskim kolektivnim pregovorima

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas potpisivanje sporazuma s Ministarstvom zdravstva o međusobnim obvezama kada su u pitanju materijalna i druga prava liječnika, nakon čega bi se liječnički sindikat uključio u pregovore o granskom kolektivnim ugovoru (GKU) za zdravstvo, koji su u tijeku s ostalim sindikatima u toj djelatnosti. L

HLS je dosad odbijao sudjelovati u pregovorima tražeći strukovni kolektivni ugovor za liječnike, iako se prava zaposlenih u Hrvatskoj, prema zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), uređuju GKU, a specifičnosti pojedinih struka putem aneksa ugovora.

Inzistiranje na strukovnom kolektivnom ugovoru bio je i jedan od glavnih razloga za štrajk liječnika početkom 2003. godine.

"Sporazum s Ministarstvom zdravstva, koji bi sadržavao međusobne obveze i dinamiku njihova izvršenja, predstavlja kompromisno rješenje", kaže Babić.

HLS bi u tom slučaju pristao da se prava liječnika definiraju aneksom GKU tražeći da se uklone razlike u plaćama liječnika i drugih državnih službenika, poput sudaca, te u odnosu na prosječnu plaću u državi.

HLS traži da liječnik opće prakse prima plaću kao sudac Općinskog suda, a liječnik specijalist kao sudac Županijskog suda.

Babić kaže kako svi detalji sporazuma još nisu usuglašeni, no predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer su izvijestili kako je u proračunu za iduću godinu predviđeno petpostotno povećanje plaće za djelatnike u zdravstvu.

(Hina) xmt yaz

Pročitajte više