Predsjednik HND-a Lučić izabran za pričuvnog člana europske novinarske vlade

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić izabran je za pričuvnog člana europske novinarske "vlade", na skupštini Europske novinarske federacije (EFJ) održanoj u Grčkoj.

Na Generalnoj izbornoj skupštini, održanoj u Solunu od 16. do 18. travnja, za novog predsjednika Federacije izabran je Arne Konig iz Švedske, koji je na toj dužnosti zamijenio Gustla Glattfeldera iz Njemačke, priopćio je danas HND.

Izabran je i novi osmeročlani Upravni odbor Federacije, te tri njegova pričuvna člana, koji će na sjednice biti pozivani kada se budu razmatrala pitanja od posebnog interesa za njihove regije. Lučić je izabran na "ad hoc" prijedlog Njemačke novinarske udruge, koja je najbrojnija i najbogatija glasovima.

HND ističe da je Lučić, kao "hrvatski predstavnik, jedini izvan granica Europske unije uspio barem i na taj način preskočiti granicu EU", što, primjerice, nije uspjelo ni predstavnicima jedne Švicarske ili Norveške.

"Već sama činjenica da je njemačka delegacija kandidirala i jednog predstavnika izvan svojih redova čini osobitu čast HND-u."

Na skupštini su razmatrana pitanja europskog radnog prava, s posebnim naglaskom na kolektivnom pregovaranju s poslodavcima, akcijama solidarnosti s ugroženim novinarima u pojedinim zemljama, te autorskim pravima i pravima slobodnih novinara.

Raspravljalo se i o medijskoj koncentraciji i globalizaciji, unapređenju novinarskih prava, zaštiti izvora informiranja, suradnji s europskim institucijama - Europskim parlamentom, Europskom Komisijom, Vijećem Europe, OESS-om i Međunarodnim sudom.

Pročitajte više