Predsjednik Irana tijekom posjeta Rusiji optužio Zapad: "Podržava izraelski genocid"

Foto: EPA

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je danas Zapad da podržava izraelski "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze na početku razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. U sklopu niza sastanaka posvećenih Bliskom istoku, Putin je ugostio Raisija u Kremlju dan nakon što je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, gdje je razgovarao o cijenama nafte i ratovima u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Na početku sastanka Putin je rekao da je jako važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, osobito na palestinskim područjima, prenijela je ruska televizija. Raisi je preko prevoditelja odgovorio: "Ovo što se događa u Palestini i Pojasu Gaze je, naravno, genocid i zločin protiv čovječnosti."

Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku

Iran u ratu protiv Izraela podržava palestinsku militantnu skupinu Hamas, koja vlada Gazom. Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku, uključujući Hamas i Izrael, koji je ljut što je izaslanstvo Hamasa posjetilo Moskvu u listopadu.

Analitičari smatraju da je rat u Pojasu Gaze pomogao Rusiji skrenuvši pozornost svijeta s rata u Ukrajini i omogućivši Moskvi da sa zemljama u razvoju bude solidarna s Palestincima. Izrael odbacuje optužbe za genocid i tvrdi da je njegova meta Hamas, a ne civili.

Iran je zakleti neprijatelj SAD-a 

Kao i Sjeverna Koreja, čiji je čelnik Kim Jong-un u rujnu imao samit s Putinom na ruskom Dalekom istoku, Iran je zakleti neprijatelj SAD-a i može pomoći Rusiji slanjem oružja za rat u Ukrajini, gdje Rusija koristi puno iranskih dronova.

Kremlj je prošli mjesec rekao da Rusija i Iran razvijaju odnose, "uključujući na području vojno-tehničke suradnje", ali nije komentirao sugestiju Bijele kuće da bi Iran mogao Rusiji dati balističke projektile. 

Pročitajte više