Predsjednik Josipović podržao splitski Gay pride: Žao mi je što neću doći

PREDSJEDNIK Ivo Josipović našao je tijekom boravka u Splitu nešto vremena i za sastanak sa članovima udruge Domine, organizatorima splitskog Gay pridea, koji bi se trebao održati početkom lipnja.

Split otvoren grad

"Došao sam da podržim razvoj udruga, da pokažem da je Hrvatska zemlja koja uvažava različitosti i da ohrabrim Splićane da to isto pokažu. Split je otvoren i prekrasan grad i nadam se da će, kao što inače prihvaća sve ljude, prihvatiti i ove ljude ovdje", kazao je Josipović.

Ne misli predsjednik da će se išta strašno dogoditi na Gay prideu, koji se dosad u Splitu nikada nije organizirao. "Zašto bi unaprijed nešto loše očekivali. Hrvatska je otvorena zemlja, demokratsko društvo i vjerujem da će se svi tako i ponašati", drži Josipović. 

Novinare je zanimalo hoće li predsjednik svojom prisutnošću uveličati splitski Gay pride. "Nažalost, ja neću moći doći, puno je obaveza. Zato sam sad ovdje da vidim kako se pripremaju", ispričao se Josipović. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Sigurnosna problematika

Unatoč predsjednikovim lijepim željama, teško da će splitska parada proći bez incidenata. Split je po tom pitanju vrlo tradicionalan, a i neki lokalni političari, poput HČSP-ovog vijećnika Luke Podruga, izrazili su gnušanje manifestacijom koja će promicati prava istospolnih parova.

Gradska vlast dozvolu je dala, pa kud puklo da puklo. Ako se po jutru poznaje dan, tog 11. lipnja Split će biti pun policije. Danas je, naime, u osiguranju predsjednika Josipovića tijekom sastanka sa organizatorima Gay pridea, bilo jedno 20-ak policajaca, što u civilu, što u odori. Vidi se da su ozbiljno pristupili sigurnosnoj problematici. 

Pročitajte više