Predsjednik Kenije: Vrijeme je za europske investicije u Africi

Foto: EPA

Vrijeme je da Europa prenese svoj kapital i tehnologiju u Afriku kako bi se oslobodio njezin potencijal na korist oba kontinenta, rekao je danas u Europskom parlamentu predsjednik Kenije William Ruto. 

Čelnik afričke države koja ima oko 53 milijuna stanovnika smatra se ključnim saveznikom zapada u Africi. Ruto je bio kritičan prema odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina o povlačenju iz dogovora koji je omogućavao izvoz ukrajinskog žita, ključnog za Afriku, prozvavši to "nožem u leđa".

Ruto veliki naglasak stavlja na pitanje klimatskih promjena te je nedavno organizirao afrički skup na tu temu u Nairobiju, a kad je 17 afričkih čelnika otišlo u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom, Ruto je preskočio to putovanje. 

"Ruto je europski istomišljenik"

Danas je govorio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola ga je najavila kao europskog istomišljenika i saveznika koji je predan istim vrijednostima. 

On je u Parlamentu govorio o potencijalu Afrike u zelenoj tranziciji koja paralelno može doprinijeti i ekonomskom jačanju kontinenta. 

"Ušli smo u doba globalnog vrenja, nekad zvanog globalno zagrijavanje", rekao je Ruto, upozorivši da Afrika klimatske promjene osjeća značajnije od ostatka svijeta. 

Pozvao na europske investicije u Africi

Kenijski čelnik naglasio je kako u današnjem povezanom svijetu sudbine kontinenta ovise jedna o drugoj, pa je pozvao na recipročan odnos Afrike, s još uvijek prisutnim ožiljkom kolonijalizma, i Europe koja tamo treba ciljano prenositi svoj kapital i tehnologije. 

Afrika, kontinent sa 60 posto svjetske obradive zemlje, može postati zeleni motor svijeta, no potrebne su veće investicije. Ruto je naglasio kako je od ukupno tri bilijuna dolara koji su u prošla dva desetljeća investirana u zelenu tranziciju samo 2 posto išlo u Afriku, usprkos njezinom velikom potencijalu. 

"Africi treba veći pristup europskom tržištu, ali bez ustupaka"

Istaknuo je da se Afrika danas zadužuje po pet puta većem trošku nego druge države, što je neobranjivo "ne samo ekonomski, nego i moralno". Stoga su nužne "kolektivna volja" i nove vrste suradnje dva kontinenta kako bi se to promijenilo, na korist obiju strana. 

"To može smanjiti i pritisak na Europu koja sve više ovisi o ekonomskim migrantima kako bi zadržala svoj standard života", kazao je Ruto, pozvavši i na investicije u obrazovanje mladih kako bi "Afrikanci gradili budućnost kod kuće". 

Istaknuo je i da Africi treba veći pristup europskom tržištu, no bez ustupaka jer je Afrika spremna za tržišno natjecanje. "Naša suradnja donijela je milijune radnih mjesta. To partnerstvo nije važno samo za prošlost i sadašnjost, nego i za budućnost", zaključio je Ruto, pa pozvao europske institucije i tvrtke da istraže "mnoge prilike" koje čekaju u Africi. 

Pročitajte više