PREDSJEDNIK MESIĆ DOPUTOVAO U GRČKU

Predsjednik RH Stjepan Mesić u utorak je stigao u Atenu u trodnevni službeni posjet Grčkoj tijekom kojega će s najvišim dužnosnicima te zemlje razgovarati o pitanjima od obostranog interesa, potpisati Povelju o Olimpijskom miru i posjetiti antičko svetište Delfe. L



Predsjednik Mesić u Grčku je stigao na poziv predsjednika Konstantinosa Stefanopulosa, a njihovim će razgovorom u četiri oka i početi cjelokupni posjet. U nastavku će se predsjednicima pridružiti izaslanstva dviju država, nakon čega su predviđene izjave za novinare Stefanopulosa i Mesića.

U pratnji predsjednika Mesića je hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar europskih integracije Neven Mimica, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, savjetnik predsjednika za vanjsku politiku Ivica Maštruko, savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević, veleposlanica Hrvatske u Grčkoj Tatjana Kralj-Draganić, te pomoćnik ministra vanjskih poslova Mario Nobilo.

Odnosi Hrvatske i Grčke vrlo su dobri i bez i jednog otvorenog pitanja, a Grčka već godinama pruža svekoliku potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u euro integracije. Tijekom grčkog predsjedanja EU u prvoj polovici ove godine hrvatski premijer Ivica Račan predao je službenu aplikaciju Hrvatske za članstvo u EU grčkom premijeru i tadašnjem predsjedavajućem Europskog vijeća Kostasu Simitisu.

Ekonomska suradnja dviju zemalja zaostaje za izvrsnim političkim odnosima iako je međusobna gospodarska razmjena u stalnom porastu. I ove će godine, prema najavama, prijeći stotinu milijuna dolara.

Bilateralni su odnosi potpuno uređeni zahvaljujući 25 sporazuma, što potpisanih nakon što je Hrvatska stekla samostalnost, što preuzetih sukcesijom od bivše države.

Hrvatska i Grčka također izvrsno surađuju u više multilateralnih i regionalnih organizacija, a obje su osobito zainteresirane za projekt Jadransko-jonske autoceste, za koji Hrvatska od Grčke očekuje potporu u uvrštavanju u europsku mrežu cestovnih koridora.

(Hina) dam dj

Pročitajte više