Predsjednik Mesić o deblokadi sredstava zemalja bivše Jugoslavije

KOMENTIRUAJUĆI danas deblokadu novca bivše jugoslavenske države s računa u SAD-u, predsjednik Stjepan Mesić rekao je da se nije točno znalo koliki je novac na blokiranim računima i da je prezentacija bila sasvim drugačija, odnosno, da se radi o daleko više sredstava.

Na kraju se ustanovilo da je ono što je trebalo biti gotovo milijarda dolara znatno ispod toga iznosa, rekao je Mesić novinarima za današnjeg posjeta zagrebačke tvornice Eletrokontakt.

Hrvatska nije pristala da se ta sredstva smanje, (i nije željela ratificirati ugovor o podjeli sredstava), ali onda se vidjelo da se mora ići na ono što je sada sigurno, to upotrijebiti i ići u potragu za sredstvima koja su, tobože, izgubljena, pojasnio je Mesić. "Očito je da je Milošević s tim (nestalim) sredstvima vodio rat", rekao je.

Hrvatska će, nakon što su to ranije učinile ostale republike bivše Jugoslavije i preuzele svoj dio novca, dati broj računa na koji bi joj trebalo biti uplaćeno 56 milijuna dolara iz deviznih rezervi bivše zajedničke države pohranjenih u američkim bankama. Hrvatska se protivila deblokadi tih sredstava i odbijala ratificirati ugovor o sukcesiji potpisan u Beču 2001., jer hrvatska Vlada, kako se neslužebno doznaje, nije željela ratifikaciju ugovora koji ne polazi od stvarnog stanja zajedničkog novca.

Po tom ugovoru radilo se o 645 milijuna dolara zajedničkog novca kojeg su trebale međusobno podijeliti sve države sljednice bivše države, da bi na koncu za diobu ostalo još manje.

Pročitajte više