Predsjednik Mesić primio šefa misije OESS-a u hrvatskoj

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj Petera Semnebyja, koji ga je upoznao s projektom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju vezan uz poticanje povratka izbjeglih i prognanih.

Prema priopćenju iz Ureda predsjednika, Semneby je izložio projekt koji je usmjeren na podizanje svijesti o nužnosti povratka svih izbjeglih i prognanih, a uključivao bi i javnu kampanju okrenutu prema povratnicima, ali i prema većinskom narodu u onim zajednicama u koje se povratnici vraćaju.

Predsjednik Mesić je napomenuo kako bi bilo dobro organizirati trilateralni sastanak dužnosnika Hrvatske, BiH te Srbije i Crne Gore te eventualno postići sporazum tri zemlje o problematici povratka što je Semneby podržao, istaknuvši kako je OESS spreman pomoći takav projekt, kaže se u priopćenju.

Osvrnuvši se na hrvatsko podnošenje kandidature za članstvo u EU, Semneby je naglasio kako upravo OESS, s obzirom na svoj mandat, ima mogućnosti pomoći Hrvatskoj u rješavanju problema koje pred nju stavlja Europska unija.

Osim toga na sastanku je zaključeno kako je neophodna koordinacija svih institucija i državnih tijela uključenih u povratak iseljenih i prognanih osoba kako bi se povratak ubrzao.

Pročitajte više