PREDSJEDNIK MESIĆ U SLUŽBENOM POSJETU REPUBLICI ESTONIJI

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u ponedjeljak će razgovorima s estonskim predsjednikom Arnoldom Rueuetelom započeti službeni dvodnevni posjet Republici Estoniji.

Predsjednik Mesić će tijekom službenog posjeta Estoniji razgovarati s najvišim estonskim dužnosnicima. Glavne teme razgovora, kako se očekuje, bit će bilateralni odnosi, estonska iskustva u približavanju EU-u i NATO-u, stanje u baltičkoj regiji i na jugoistoku Europe, kao i pitanje rata u Iraku.

Iako je Estonija bila među prvim europskim zemljama koje su potkraj 1991. godine priznale Hrvatsku, Mesićev posjet Estoniji bit će prvi bilateralni posjet na najvišoj razini između Zagreba i Tallinna.

Između dviju zemalja nema otvorenih pitanja, a gospodarska je razmjena mala i kreće se oko 3 milijuna dolara. Hrvatska i Estonija do sada su potpisale šest bilateralnih ugovora, a još ih je nekoliko u pripremi.

Estonija je najmanja od triju baltičkih država i ima 1.5 milijuna stanovnika. Zemlja je 20. kolovoza 1991. godine proglasila neovisnost od Sovjetskog Saveza, a posljednji ruski vojnici iz Estonije su otišli 1994. godine.

Estonija je već ostvarila svoje glavne vanjskopolitičke ciljeve - pozvana je u članstvo NATO-a, a 16. travnja u Ateni će potpisati Ugovor o pristupanju EU-u.

Estonija je na vrhu tranzicijskih zemalja po stranim ulaganjima, a gospodarski uspjeh zemlje temelji se na stabilnoj valuti, liberalnom vanjskotrgovinskom režimu, liberalizaciji cijena, brzoj privatizaciji i efikasnom stečajnom zakonodavstvu.

Parlamentarni izbori održani su 2. ožujka, a birači su svoje glasove podijelili između umjerene lijeve "Stranke centra" i centralno-desne "Republike", te je svaka od tih stranaka dobila po 28 zastupnika u jednodomnom parlamentu koji obuhvaća 101 zastupnika. Prvi put od 1991. godine u parlamentu nema predstavnika ruske nacionalne manjine.

Pročitajte više