Predsjednik Mu posjetu Splitu

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas se za radnog posjeta gradu Splitu jutros sastao s gradonačelnikom Slobodanom Berošem i članovima Poglavarstva.

Predsjednika Mesića sa suradnicima na ulasku u Banovinu, sjedište Gradskog poglavarstva, dočekali su zaposlenici dugim pljeskom.

Mesić je s gradskim dužnosnicima razgovarao o povijesti toga 1700 godina stara grada, naporima za očuvanje Dioklecijanove palače i drugom.

Predsjednik Mesić je ustvrdio kako je uvjeren da Dalmacija ne treba biti zabrinuta za turizam zbog iračke krize, jer se, po njegovu mišljenju, ona neće odraziti na dolazak turista u Hrvatsku.

Govoreći o plovidbi tankera s opasnim teretima Jadranom, predsjednik Mesić je istaknuo da se to može riješiti kontrolom. Najlakše je biti protiv Omišlja i Družbe Adria, ali ako mi ne prihvatimo i ne podupremo taj projekt prijevoza nafte, to će odmah prihvatiti, na primjer, Trst, i onda će opet tankeri prolaziti Jadranom, ali ih više nećemo mi nadzirati, dodao je.

Predsjednik Mesić je, istaknuvši da to govori osobno, zauzeo se za proglašenje gospodarskoga pojasa na Jadranu. ´Morali bismo s Talijanima naći zajednički jezik da po pola Jadrana oni i mi imaju svoj gospodarski pojas. O tome bi trebalo raspraviti premda znam da će ova moja izjava naići na otpore i izazvati svakakve komentare kod drugih jadranskih zemalja koji nemaju tako velik dio Jadrana, kao što imaju Hrvatska i Italija´, istaknuo je Mesić.

Gradonačelnik Beroš je spomenuo izradbu gradskoga generalnoga urbanističkoga plana, koji treba biti završen potkraj ove godine. U njemu je najvažniji projekt gradske luke, očuvanje parka Marjana koji je pod velikim pritiskom gradnje kuća i treba ga urbanistički zaštititi, te odnosi s MORH-om, čije prostore grad želi još više iskoristiti.

U gradu Splitu, s 21.000 nezaposlenih, svi veliki gospodarski sustavi su pali, ostala je jedino brodogradnja, turizam i malo poduzetništvo. No to su vrlo izgledne djelatnosti, ali Splitu nema hotela a treba ih izgraditi, kazao je gradonačelnik s čime se složio i predsjednik Mesić. Gradonačelnik je također podsjetio na važnost autoceste Zagreb - Split te najveći ekološki projekt u Sredozemlju ´Eko-Kaštelanski zaljev´.

Predsjednik se Mesić prije radnog sastanka s gradskim dužnosnicima u vili ´Dalmaciji´ sastao s članovima Kluba roditelja djece oboljele i liječene od zloćudnih bolesti ´Sanus´ i Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ´Zvono´, koje je podupro u uspješnu dobrotvornom radu.

Predsjednik Mesić danas će otvoriti sajam ´Gast 2003.´ na Žnjanu u Splitu te sudjelovati u Gospodarskom forumu. Susrest će se i s vodstvom splitskoga Sveučilišta te posjetiti neke fakultete i Centar za odgoj i obrazovanje ´Juraj Bonači´.

Pročitajte više