Predsjednik Njemačke biskupske konferencije protiv križeva u javnim institucijama Bavarske

Foto: Wikipedia/123rf

ODLUKA bavarskog premijera Markusa Södera da se u svim javnim institucijama ove njemačke pokrajine moraju postaviti križevi izazvala je dosta polemika u njemačkoj javnosti. Söder je inače lider CSU-a, kojega na jesen ove godine očekuju pokrajinski izbori te mnogi tumače kako je cijela stvar s križevima dio predizborne kampanje stranke koja Bavarskom neprekinuto vlada od kraja Drugog svjetskog rata.

>> Bavarske vlasti naredile postavljanje križa na svaku vladinu zgradu

Oštru kritiku na Söderovu odluku iznio je za njemački list Süddeutsche Zeitung i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, ujedno i minhenski nadbiskup. Kardinal Marx je istaknuo kako je problematična Söderova izjava da je križ samo ''kulturni simbol'': ''Ako križ vidimo isključivo kao kulturni simbol, onda ga nismo razumjeli. Time se križ otuđuje u ime države.''
 
Kardinal Marx Söderu zamjera i što je svojom odlukom stvorio atmosferu ''podjela, nemira i suprotstavljanja'' te naglašava da se križ ''ne smije koristiti kao znak protiv drugih ljudi''.
 
Bavarskog premijera napala i udruženja mladih katolika i protestanata
 
Kritike kardinala Marxa dolaze nakon što su se protiv odluka CSU-a u zajedničkom priopćenju oglasili savezi mladih njemačkih katolika i protestanata Bavarske. Oni pišu da su ''šokirani i osobno pogođeni'' odlukom da vješanje križa na zidove javnih institucija u Bavarskoj bude obavezno, jer to smatraju ''teološkim ispražnjavanjem i nepoštovanjem prema religioznim simbolima''. Smeta im što se križ kao temeljni simbol kršćanstva politički instrumentalizira i koristi za ''isključivanje drugačijih'', te naglašavaju da se križ ne smije koristiti za ''nacionalno-političke svrhe''.
 
Minhenski pomoćni biskup Wolfgang Bischof je pak za Bild izjavio da križ nije simbol ''bavarskog identiteta, što god to značilo'', te ga se ne bi smjelo koristiti ''kao logo za predizbornu kampanju''. 

CSU kritičare proglasio ''neprijateljima religije''
 
Iz CSU-a su pak kritičarima poručili da su ''neprijatelji religije i ljudi koji poriču sami sebe''. Zanimljivo je i da prema najnovijim anketama 64 posto Nijemaca smatra da je pogrešna odluka o obavezi postavljanja križeva u bavarskim javnim institucijama.
 
Cijela ova priča je zanimljiva i iz hrvatskog konteksta: udruženja katoličkih vjernika i katolički biskupi u Njemačkoj smatraju da je obaveza postavljanja križa u javnim institucijama zloupotreba vjere i loš potez, dok im u Bavarskoj vladajuća stranka - koja se nalazi u predizbornoj kampanji - poručuje da su ''neprijatelji religije''. Takva situacija bi u Hrvatskoj bila nezamisliva s obzirom na to da hrvatski katolički biskupi itekako vole koristiti religiju u političke svrhe i ne vide u tome nikakav problem.

Pročitajte više