predsjednik primio izaslanstvo "hrvatske riječi" iz subotice

Predsjednik Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Novinskoizdavačke ustanove "Hrvatska riječ" iz Subotice, priopćio je danas Ured predsjednika Republike.

"Hrvatska riječ" je tjednik koji ponovno, nakon gašenja sredinom 1950-ih, od siječnja ove godine izlazi u Vojvodini na hrvatskom jeziku. Inicijativa za pokretanje takva tjednika pojavila se 2001. nakon promjene režima u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, a kako su istaknuli u izaslanstvu, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine inicijativu je prihvatila bez teškoća.

"Hrvatska riječ" ima 11 stalno zaposlenih novinara i oko 70 honorarnih suradnika, a financira se iz proračuna AP Vojvodine, zatim iz vlastitih izvora, promotivnih aktivnosti i plaćenih oglasa, a novčanu pomoć su dobili i od hrvatske Vlade.

Izaslanstvo je izrazilo želju i za povezivanjem s matičnom zemljom na temelju novinarske struke.

Iskazali su i zadovoljstvo sastankom s Predsjednikom, podsjetivši na sastanak s predsjednikom Mesićem za njegova službena posjeta Beogradu u rujnu ove godine. Izaslanstvo je naglasilo kako se skrbi za informiranje hrvatske manjine u Vojvodini te, osim tjednika "Hrvatske riječi", izdaju i knjige na hrvatskom jeziku, a njihov časopis bit će predstavljen sutra u Hrvatskoj matici iseljenika.

Predsjednik Mesić je podupro taj projekt, istaknuvši kako se Hrvati u SCG-u trebaju zalagati da nacionalne manjine budu most suradnje među državama, te da pridonose i potiču približavanje države u kojoj žive Europi. Također je naglasio kako će u EU vrijediti jednaka pravila za sve narode, a da će Hrvati živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu. Predsjednik Mesić je rekao kako u demokraciji svatko ima pravo na izražavanje vlastita mišljenja te da bi se hrvatski predstavnici u SCG-u bez obzira na razlike u mišljenjima trebali dogovoriti o strateškim pitanjima te o tome postići konsenzus.

U izaslanstvu su bili predsjednik i dopredsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Josip Ivanović i Mato Groznica, Kalman Kuntić, zastupnik u Skupštini APV-a, Tomislav Žigmanov, član Izvršnog odbora HNV-a za informiranje, te Zvonimir Perušić, direktor NIU "Hrvatska riječ".

Pročitajte više