Predsjednik smije, a građani ne smiju: Josipovićeva inauguracija je kršenje zakona!

"MIRNO okupljanje i javni prosvjed mogu se održavati na svakom za to prikladnom prostoru", glasi članak 10. Zakona o javnom okupljanju. Ali nisu svi prostori prikladni za javna okupljanja, bez obzira na to koliko mirna ona bila. Jedan od takvih prostora je, odlučili su 2005. godine hrvatski vlastodršci, i Markov trg, gdje se u četvrtak održava inauguracija Ive Josipovića.

Što zapravo znači da će prvi potez predsjednika, kojeg je na Pantovčak uvelo promoviranje programa Nove pravednosti i odlučna borba protiv kriminala u svim njegovim oblicima, zapravo biti - kršenje zakona! Za to može biti i kažnjen cifrom do 50.000 kuna. Toliko bi, predviđa ovaj Zakon, organizatora moglo koštati organiziranje javne priredbe unatoč zabrani.

Policija: Dopušteno je sve što nije zabranjeno

Posebno je zanimljiv način na koji ovu iznimku od pravila tumače u Ravnateljstvu policije, iz kojeg je danas priopćeno da će se cijeli javni skup snimati audio-videouređajima. Načelnik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec tako kaže kako inauguracija spada u kategoriju političkih događaja koji se, eto, ipak smiju održavati na Markovu trgu. Vidjeli smo to, na kraju krajeva, i kad je Zagreb posjetio bivši američki predsjednik George Bush u čiju je čast Ivo Sanader odlučio prekršiti zakon kojeg je njegova Vlada donijela.

Na naše pitanje postoji li u Zakonu neka posebna stavka koja propisuje kategoriju okupljanja kakva je na Markovu trgu dopušteno organizirati, Borovec je odgovorio negativno. "Zakon propisuje ono što se ne smije, ne ono što se smije. To je isto kao da postoji zakon kojim se propisuju kažnjive radnje, a s druge strane da postoji zakon i kojim se propisuju radnje koje smijete raditi. Dopušteno je sve ono što nije opisano kao zabranjeno", stoički odgovara Borovec. No, da njegovo tumačenje zakona ne drži vodu, odaje već i letimičan pogled na spomenuti Zakon o javnom okupljanju.

Zakon propisuje samo ono što se ne smije? Ma kako da ne...

Taj Zakon sadrži, između ostalog, i članak 13. koji glasi: "U glavnom gradu Republike Hrvatske Zagrebu svatko može bez prijave održavati mirno okupljanje i javni prosvjed na Trgu Francuske Republike". Iz ovog je primjera, dakle, jasno kako zakon propisuje i stvari koje se smiju raditi, a ne samo one koje se ne smiju. A kako u Zakonu o javnom okupljanju nigdje ne piše da je okupljanje na Markovu trgu u iznimnim situacijama poput ove dopušteno, jedini mogući zaključak je da ćemo u četvrtak u 12 sati svjedočiti kršenju zakona. Osim ako se broj uzvanika ne ograniči na maksimalno dvadeset.

Mirando Mrsić: Ne kršimo zakon jer se na Markov trg može samo s pozivnicom

U Josipovićevu timu o tome uopće nisu razmišljali, priznaje nam direktor njegove kampanje Mirando Mrsić. "Ja osobno mislim da bi taj zakon o zabrani okupljanja na Markovu trgu trebalo ukinuti", kaže Mrsić, ali ima i "argument" zašto prvi Josipovićev predsjednički potez zapravo neće biti kršenje zakona. Iako tako izgleda.

"Može se tumačiti da nismo protiv zakona i po tome što će na Markov trg moći doći samo ljudi s pozivnicama. Nitko bez pozivnice neće moći ući na Markov trg. A građani će biti smješteni u Ćirilometodskoj ulici, kojoj može pristupiti bilo tko", kaže Mrsić pa poentira još jednim apsurdom u ovoj ionako opsežnoj plejadi: "Uostalom, i zakonom je propisano da se inauguracija održava na Markovu trgu". Što samo znači da se hrvatski zakonodavci među sobom i ne uspijevaju baš dogovoriti što se smije, a što se ne smije...

Pročitajte više