Predsjednik Suda BiH ostaje u pritvoru: "Bojimo se da ne utječe na svjedoke"

Screenshot: YouTube/Al Jazeera Balkans

Sud Bosne i Hercegovine danas je odredio jednomjesečni pritvor svom donedavnom predsjedniku Ranku Debevcu i bivšem šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su pod istragom zbog nezakonitog prisluškivanja sudaca i tužitelja 2020. godine.

Debevec i Mehmedagić u večernjim su satima prepraćeni u državni zatvor maksimalne sigurnosti u Vojkovićima kod Sarajeva, gdje će ostati dok Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu o njihovim nezakonitim aktivnostima. Debevec, koji je u tom trenutku bio predsjednik Suda BiH, uhićen je u ponedjeljak u Sarajevu, kao i Mehmedagić.

"Bivši direktor OSA-e već je pokušao utjecati na zaposlenike"

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da im se odredi pritvor pravdajući to njihovim mogućim utjecajem i pritiskom na svjedoke, kao i opasnošću od uništavanja dokaza.

Tužiteljica Bojana Jolović kazala je jučer na ročištu kako je tijekom dosadašnje istrage bila suočena s ogromnim pritiscima, istaknuvši kako je bivši direktor OSA-e već pokušao utjecati na zaposlenike agencija da ne surađuju s tužiteljstvom.

Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH (VSTV) odmah nakon uhićenja suspendiralo je Debevca s dužnosti predsjednika Suda BiH i na tu poziciju privremeno postavilo sutkinju Minku Kreho.

Pročitajte više