Predstava "Kamov, Smrtopis" od 17. lipnja ponovo u ZKM-u

ZAGREBAČKO kazalište mladih (ZKM) i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) izvansudski su se dogovorili da će se predstava "Kamov, smrtopis", koja zbog spora oko autorskih prava nije igrala 20ak dana, od 17. lipnja ponovo izvoditi, izvijestio je danas ZKM.

Predstava "Kamov, smrtopis" bila je krajem svibnja privremeno sudski zabranjena zbog autorskih prava devetorice hrvatskih skladatelja čija su djela korištena u predstavi.

Autorski tim se nakon toga javno ispričao skladateljima što od njih nije traženo dopuštenje za te izvedbe i izrazio nadu da će prva izvedba predstave nakon zabrane biti 17. lipnja.

ZKM je medijima danas poslao obavijest o uvjetima za ukidanje privremene zabrane izvođenja predstave, koje će se, po riječima Slobodana Šnajdera, ravnatelja ZKM-a i autora predstave, ispuniti "imajući na umu glavni cilj - igranje predstave".

Pristankom na te uvjete Šnajder, u ime glazbenog dramaturga Darija Bulića, autora glazbenih prilagodbi Marjana Nekaka i redatelja Branka Brezovca, potvrđuje da je prilikom postave predstave došlo do neodobrenog korištenja niza glazbenih djela, da su ona neodobreno prilagođavana i mijenjana te da su autori glazbe i tekstova bili spomenuti samo u programskoj knjižici predstave.

Za buduće projekte Šnajder se, u svoje ime i u ime ostalih suradnika, obvezao da će autorska djela koristiti isključivo na osnovi odobrenja i u suradnji s autorima.

Umjesto "glazba: Marjan Nekak" u tiskanim materijalima predstave stajat će "Izbor i glazbeno-tekstualna prilagodba antologijskih uspješnica (evergreena) hrvatskih i stranih glazbenika popularne glazbe i tekstova - Dario Bulić i Marjan Nekak".

CD s glazbom iz predstave mora se povući iz distribucije, a ZKM će za autorske naknade autorima glazbe i teksta, putem HDS-a isplatiti 10 posto prihoda predstave. ZKM će predstavu moći izvoditi, bez snimanja za radio i televiziju.

U ime naknade za povrijeđena moralna prava, "učinjena jednostranim preinakama i dosadašnjim neoznačavenjem autora" dogovorena je simbolična naklada autorima od po jedne kune.

Tekst s uvjetima HDS-a, ZKM u integralnom obliku mora objaviti u svim hrvatskim dnevnim listovima i na svojoj internet stranici.

Predstava je privremeno bila zabranjena zbog spora oko autorskih prava devetorice skladatelja - Jasenka Houre, Zdenka Runjića,

Pere Gotovca, Dade Topića, Drage Mlinarca, Alfija Kabilja, Stjepana Mihaljinca, te Stipice i Nikice Kalogjere.

Pročitajte više