predstavljan hitrecov roman "Kolarovi"

Novi roman Hrvoja Hitreca "Kolarovi", priča o Hrvatskoj nakon smrti Stjepana Radića do svršetka Domovinskog rata, predstavili su danas na Međunarodnom sajmu knjiga "Interliberu" akademik Dubravko Jelčić te u ime izdavača "Školske knjige" Ante Žužul i urednica Miroslava Vučić, L

"Kolarovi" su društveni, politički, tipološki i obiteljski roman kakva u hrvatskoj književnosti gotovo i nismo imali, istaknuo je Jelčić, dodavši kako su mu kao tipološkom romanu srodni poznati romani iz svjetske književnosti, poput "Budenbrookova".

Govoreći o jeziku romana, Jelčić je napomenuo kako se Hitrec služi hrvatskim standardom, ali ga s mjerom narušava kad to zahtijeva tema - dijalektom, žargonom i srpskim izričajem.

Po Jelčićevim riječima "Kolarovi" su ilustrirana povijest hrvatskoga jezika 20. stoljeća. U romanu se vidi sve što se događalo s tim jezikom i njegovim imenom do konačnog naziva - hrvatski književni jezik.

Jelčić je kritički govorio o jednoj dnevno-političkoj interpretaciji romana koja ga je svela na prozno djelo o Franji Tuđmanu i Anti Gotovini.

"To je plod pogrješna čitanja, tendencioznog čitanja", izjavio je Jelčić, dodavši kako Hitrecov roman "nadmašuje takve čitateljske kapacitete".

Roman "Kolarovi" pisao sam 17 godina, izjavio je autor, napomenuvši kako mu je bilo najlakše pisati treći dio In fine, u kojem piše o hrvatskoj zbilji nakon osamostaljenja Hrvatske do završetka Domovinskog rata.

Roman Kolarovi prikazuje sudbinu protekloga stoljeća u sudbini hrvatske obitelji. Hitrec je 1987. objavio prvi dio toga romana "Ljubavi na crnom baršunu" u kojem prati Kolarove nakon smrti Stjepana Radića do kraja Drugoga svjetskoga rata. Drugi dio romana "Ljubavi na crvenom baršunu" zahvaća hrvatsku zbilju od kraja Drugoga svjetskog rata do smrti Josipa Broza Tita i klimanja umjetno stvorene Jugoslavije.

"Hrvatska književna kritika uvijek je pitala zašto hrvatski pisci izbjegavaju velike nacionalne teme. U 'Kolarovima' nema bijega od tih tema", izjavio je Hitrec.

(Hina) xmc yaz

Pročitajte više