predstavljen autobiografski roman petera brooka "niti vremena"

Hrvatski centar Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) UNESCOa u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama predstavio je večeras hrvatsko izdanje autobiografske knjige Petera Brooka "Niti vremena" u Kneževu dvoru u Dubrovniku.

Neposredan povod za objavljivanje šeste knjige jednog od najznačajnijih svjetskih kazališnih redatelja je izvođenje Brookova Hamleta u Dubrovniku.

Primijećeno je kako se izdanje prve Brookove knjige "Prazan prostor" prije 31 godinu dogodilo istodobno s prikazivanjem Brookova "Sna ljetne noći" 1972. u Zagrebu, dok se izdanje njegove nove knjige dogodilo istodobno s gostovanjem Brookovog Hamleta u Dubrovniku.

Teatrolog Boris Senker je podsjetio da Brookova prisutnost na ovim prostorima traje od kraja pedesetih godina zahvaljujući Branku Gavelli. Gavella kao kultno ime hrvatskog kazališta već tada je upozorio na Brooka rekavši da u Brookovim predstavama vidi ostvarenje svojih kazališnih vizija, rekao je Senker.

Za Brookov autobiografski roman "Niti vremena" Senker kaže da je to knjiga o životu u kazalištu u kojem se ništa ne može postići samo intelektom ili kopiranjem drugih, već samo vlastitim životnim i kazališnim iskustvom.

Stoga se iz "Niti vremena" ništa ni ne može preuzeti, tvrdi Senker, već samo učiti kako učiti.

Brook, koji je u 79. godini života, u svom bogatom umjetničkom opusu do sada je režirao 50 drama, 10 opera i osam filmova te objavio šest knjiga o kazalištu.

O šestoj knjizi Petera Brooka, kojeg se smatra kultnim imenom kazališta 20. stoljeća, govorili su i intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, predsjednica Hrvatskog centra ITI-a Željka Turčinović, urednica njihove biblioteke "Mansioni" Sanja Nikčević i kazališna kritičarka Dubravka Vrgoč.

(Hina) ggrb ln

Pročitajte više