Predstavljen Nogometni leksikon

U LEKSIKOGRAFSKOM zavodu "Miroslav Krleža" danas je predstavljen Nogometni leksikon koji sadržava sve aspekte najpopularnije i najrasprostranjenije športske igre, a obuhvaća i povijest svjetskog nogometa od njegovih početaka u 19. stoljeću u Engleskoj i pregled razvitka nogometa u Hrvatskoj.

"Nogometni leksikon pupoljak je u bogatom buketu izdanja Leksikografskog zavoda koji je darovao hrvatskom narodu", izjavio je na promociji poznati vratar zagrebačkoga "Građanskog" i "Dinama" Branko Kralj, koji je knjigu ocijenio unikatnom.

Nogometni leksikon (720 str.), koji su uredili Fredi Kramer i Mladen Klemenčić, ima 2720 leksikonskih jedinica, 1527 ilustracija, 41 zemljovid i 135 tablica.

Pozdravljajući nazočne, među kojima su bili hrvatski nogometni dužnosnici i poznati nogometaši, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Tomislav Ladan rekao je kako nitko ne može voljeti nogomet kao onaj koji ga je igrao loše. Jedina globalna umjetnost je nogomet, dodao je Ladan.

Dean Duda, profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, istaknuo je da se takvo izdanje nigdje ne može naći, te kako Nogometni leksikon pokazuje snagu hrvatske leksikografije i nogometa.

"U tom Leksikonu je nogomet u konzerviranome mitološkom izdanju", rekao je, dodajući da on čini vidljivom nogometnu poziciju Hrvatske.

Fredi Kramer, koji je potaknuo objavljivanje Leksikona i jedan od njegovih urednika, govorio je o radu na Leksikonu te razvoju nogometne igre u Hrvatskoj.

Prvu nogometnu loptu u Hrvatsku, u Županju, donijeli su 1879. Englezi koji su tamo radili kao šumarski stručnjaci.

No zasluge za početak nogometne igre u Hrvatskoj pripadaju Franji Bučaru, koji je, vrativši se sa studija iz Stockholma, donio loptu i počeo ustrojavati taj šport.

Podsjetivši kako je riječ nogomet prvi uveo u hrvatski jezik Slavko Rutzner Radmilović, Kramer je istaknuo da je, putujući Europom i pripremajući izdanje hrvatskoga Nogometnog leksikona, na sličnu knjigu naišao samo u Njemačkoj.

U Nogometnom leksikonu obrađeni su najvažniji hrvatski i strani klubovi, igrači, treneri, dužnosnici, suci, liječnici, nacionalni i područni nogometni savezi, gradovi i stadioni važni u povijesti nogometa, opći pojmovi, nogometni novinari i tiskovine, a završni dio leksikona donosi detaljan pregled rezultata u najvažnijim reprezentativnim i klupskim međunarodnim i nacionalnim natjecanjima.

Pročitajte više