PREDSTAVLJEN ROMAN "SEDMERO SIMENONOVE DJECE" R.D. ETEROVICA

Detektivski roman "Sedmero Simenonove djece" čileanskoga pisca hrvatskoga podrijetla Ramona Diaza Eterovica, koji je danas svečano predstavljen u Hrvatskoj matici iseljenika, govori o traženju istine u bezdušnom čileanskom društvu, naglasio je čileanski veleposlanik u Hrvatskoj Jorge Dupouy Grez.

Glavni junak romana samotan je, razočaran i marginalan detektiv Heredia, koji istražuje slučaj ubojstva istaknutog odvjetnika, iza čega se skriva mračna drama vezana uz izgradnju plinovoda između Argentine i Čilea.

U knjizi se isprepleću politika, gospodarstvo i ekološki problemi, a Heredia, kako je rečeno, istražujući ubojstvo, istražuje u biti čileansku stvarnost.

Po ocjeni hrvatskog veleposlanika u Čileu Borisa Marune, "Sedmero Simenonove djece" dektektivski je crni roman, koji kao i većina prethodnih Eterovicevih romana obrađuje neki društveni problem.

Jedan od najuglednijih čileanskih pisaca Ramon Diaz Eterovic rođen je u Punta Arenasu 1956., a njegovi su preci u Čile stigli s otoka Brača.

Autor je mnogih zbirki poezije, pripovijedaka i romana, a za svoj je rad višestruko nagrađivan. U dva je navrata bio predsjednik Društva čileanskih književnika, a djela su mu prevedena na velik broj jezika, te objavljena u književnim antologijama u Španjolskoj, Južnoj Americi i SAD-u.

Treći Eterovicev roman preveden na hrvatski jezik - "Sedmero Simenonove djece" objavili su Nakladni zavod Matice hrvatske i Hrvatska matica iseljenika, a knjigu je sa španjolskoga prevela Željka Lovrenčić.

(Hina) kt mc

Pročitajte više