predstavljen udžbenik ´kulturna baština´

Udžbenik u dva dijela ´Kulturna baština´ Tomislava Marasovića u izdanju splitskog Veleučilišta, predstavljen je večeras u zagrebačkom muzeju ´Mimara´.

Kako je u recenziji knjige zapisao profesor Ivo Babić riječ je o knjizi namijenjenoj poglavito studentima viših škola koji studiraju turizam i srodne studije.

Knjiga je nastala kao sažetak predavanja iz predmeta ´Kulturna baština´ kojega je autor Marasović održao na Studiju turizma i ugostiteljstva na splitskom Veleučilištu. Prvi dio udžbenika donosi tekstove o umjetnosti u prapovijesti, umjetnosti faraonskog Egipta, zatim umjetnosti zapadnoazijskih civilizacija starog vijeka, egejskoj i grčkoj umjetnosti staroga vijeka, rimskoj umjetnosti, starokršćanskoj umjetnosti, umjetnosti Bizanta, predromanici, romanici, gotici i islamskoj umjetnosti srednjega vijeka.

Drugi dio udžbenika donosi tekstove o renesansi i manirizmu, baroku i rokokou, klasicizmu i romantizmu, umjetničkim pravcima u drugoj polovici XIX. stoljeća, graditeljskim i umjetničkim pravcima XX. stoljeća, kao i tekstove o propadanju graditeljskih i umjetničkih vrijednosti, očuvanju graditeljskog i umjetničkog, naslijeđu u prošlosti i danas, te tekstove o svjetskoj i mediteranskoj baštini.

Tekstove prati znatan broj slika (karata, nacrta, crteža i najviše fotografija) koje ilustriraju odabrane primjere urbanističke, arhitektonske i kiparske baštine isto kao i umjetničkog obrta.

Knjiga ima za cilj na jasan i pregledan način uvesti čitatelja (studenta) u pojmovni sustav vezan uz sam naslov, ali ga i provesti kroz ona područja i razdoblja umjetnosti na kojima se temelji naša uljudba, rekao je recenzent Petar Selem. Po njegovim riječima, knjiga je istodobno i povijesni pregled i pojmovnik.

Selem drži i kako knjiga u potpunosti ispunja namjenu radi koje je pisana, odnosno da određenoj kategoriji studenata pruži temeljne obavijesti o starijim razdobljima umjetnosti.

Pročitajte više