Predstavljen zbornik "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture"

ZBORNIK radova 3. Međunarodnoga znanstvenog skupa "Križni putevi, Kalvarije i Velikotjedne procesije kod Hrvata" predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Skup je održan u sklopu "Pasionske baštine" u Vrbniku na Krku od 25. do 28. travnja 2002. Rasprave su bile razvrstane u četiri radne sekcije: teološko-liturgijsku, književnu, glazbenu i likovnu.

Na stranicama Zbornika iščitava se njihov sadržaj kao zbir vrijednih podataka o kulturno-povijesnim aspektima izučavanja Kristove muke i njezinih tragova u umjetnosti, rečeno je na predstavljanju.

U raspravama se nudi raznovrstan i značajan doprinos spoznanja o vrijednostima naše duhovne i materijalne umjetničke baštine kako je vide naši književnici, likovni i glazbeni umjetnici inspirirani temom pasije.

Priređivači Zbornika napominju da su Križni put i Veliki tjedan od početka pojave kršćanstva na ovim prostorima neiscrpan izvor za umjetnost, kako za onu visoku, elitnu, tako i za pučku.

Velik dio Zbornika odnosi se na tematiku o pučkom doživljaju muke, od pučkih prikazivanja, procesija Velikoga petka i ostalih specifičnosti vezanih uz pučki doživljaj Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

Iz fenomena muke proizlazi cjelokupna snaga katoličke zajednice koja na taj način proniče u dublji smisao postojanosti i života, rečeno je na predstavljanju.

U Zborniku su objavljeni tekstovi Atanazija Matanića, Bonaventure Dude, Žarka Ilića, Ivana Šaška, Bernardina Škunce, Josipa Bratulića, Adalberta Rebića, Željke Čorak, Dina Milinovića, Mladena Pejakovića, Stjepana Pepeljnjaka i drugih.

Osim kulturoloških tema vezanih uz pasiju, Rebić je govorio i o tradiciji judeokršćanstva iz koje proizlazi teološka poruka Golgote. Ona se sastoji u tome da je s tim mjestom otajstveno i simbolički vezana Isusova ljudskost, njegova kraljevska čast i božanstvo, rekao je Rebić.

O Zborniku su govorili i Anđelko Novaković i Jozo Čikeš.

Na današnjoj tribini, koja se tradicionalno održava pod motom "Lirika Velikoga petka", predstavljena je lirika iz nedavno objavljene zbirke pjesama "Triptih rimski" Svetoga Oca Ivana Pavla II., koja je tiskana u Krakowu.

Papine stihove kazivao je prevoditelj Pero Mioč. Rečeno je da će se ta zbirka uskoro tiskati na hrvatskom jeziku.

Pročitajte više