PREDSTAVLJENA DVA IZDANJA ČASOPISA ZA KULTURU "SVJETLO"

Na tribini Društva hrvatskih književnika danas su predstavljena dva sveska "Svjetlo" časopisa za kulturu, umjetnost i društvena zbivanja karlovačkoga ogranka Matice hrvatske.

Predsjednik ogranka Ivan Jurković rekao je da je "Svjetlo" počelo izlaziti u Karlovcu 1884. i objavljivano do 1904., a zatim je obnovljeno kao časopis Matice hrvatske 1965. te je izlazio do 1971. Iznova je pokrenuto 1990.

Osim Jurkovića časopis je predstavila glavna urednica Irena Lukšić i voditelj tribine DHK Sead Begović.

U časopisu su podjednako zastupljena proza, lirika i dramski tekstovi te tekstovi o glazbi, likovnoj umjetnosti i društvenim zbivanjima.

Irena Lukšić predstavila je nekoliko autora koji vrlo često objavljuju u časopisu, među njima Zlatka Tomičića, Ivana Pandžića, Žarka Milenića, Mariju Paprašarovski, Dubravka Šiftara, Danka Plevnika, Melaniju Ivezić-Talan, Nedjeljka Fabria, Jozu Vrkića, Marinu Šur-Puhlovski, Jadranku Pintarić, Nikicu Talan i ine.

Irena Lukšić je naglasila kako je nedavno preminula hrvatska književnica Sunčana Škrinjarić na stranicama časopisa objavila vrlo zanimljive tekstove te dodala kako će joj se u sljedećem broju uredništvo odužiti posmrtno.

Osim što su joj objavljivani tekstovi Sunčana Škrinjarić je i vrlo poticajno djelovala na rad uredništva, dodala je Lukšić.

Časopis "Svjetlo" izlazi novčanom potporom Ministarstva kulture, Karlovačke županije i grada Karlovca.

(Hina) xat ymc

Pročitajte više