Predstavljena "Hrvatska kinematografija" Majcena iTturkovića

Knjiga "Hrvatska kinematografija" Vjekoslava Majcena i Hrvoja Turkovića, sveobuhvatni pregled i analiza hrvatske kinematografije, predstavljena je danas u Ministarstvu kulture.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja - Povijesne značajke, Suvremeno stanje, Filmografija i Dokumentacija. Među ostalim, donosi se popis hrvatskih filmova snimljenih od 1991. do 2002., adresar filmskih ustanova, pregled legislative.

To je prva velika knjiga koja na cjelovit način obuhvaća hrvatsku kinematografiju, njezinu povijest i aktualno stanje, rekao je ministar kulture Antun Vujić.

Ocijenio je da je ona dobra podloga za nacionalnu kulturnu politiku na području filma te je njezino objavljivanje pozdravio kao "istinski kulturni događaj".

Turkovićeva i Majcenova knjiga sintetizira probleme, ali i implicira rješenja, naglasio je Vujić, dodavši da bi svaka buduća rasprava o hrvatskoj kinematografiji trebala početi upravo od te knjige, jer su u njoj obilato detektirani svi problemi.

Vujić smatra da se vitalnost filmske zajednice u Hrvatskoj, unatoč nepostojanju novog Zakona o kinematografiji, osim u filmskoj produkciji vidi i u objavljivanju tog važnog dokumenta.

Po riječima Hrvoja Turkovića, profesora na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, knjiga bi trebala poslužiti kao središnji izvor podataka o hrvatskoj kinematografiji i opis njezina suvremena stanja te kao problemski pregled kinematografskog razvoja i sadašnjeg stanja.

Dosad nije bilo snimke stanja na kojoj bi se mogla temeljiti razvojna politika, niti je postojalo mjesto na kojem bi se mogli doznati podatci o domaćem filmu, rekao je Turković. Ipak i u njezinu korištenju treba biti oprezan kod podataka o brojkama, jer je često bilo teško provjeriti izvor, dodao je.

Turković je upozorio da Hrvatska nema razvijenu kulturnu politiku na području filma te da ta knjiga ne može zamijeniti sustavno prikupljanje podataka o kinematografiji.

Ministarstvo kulture objavilo je "Hrvatsku kinematografiju" u velikoj ediciji biblioteke "Kulturni razvitak".

Vjekoslav Majcen (1941.-2001.) bio je filmski povjesničar i arhivist te je objavio četiri knjige o filmu.

Pročitajte više