Predstavljena knjiga B. Hustića: "Ilegalno preko Alpa do Južne Amerike"

Knjiga Bogumila Hustića "Ilegalno preko Alpa do Južne Amerike" o životu hrvatskog iseljenika i njegove obitelji koji je, zbog nemogućnosti egzistencije u političkoekonomskoj situaciji u domovini u bivšem jugokomunističkim režimom emigrirao u Argentinu i u Hrvatsku se vratio nakon 34 godine.

Sam autor Hustić ističe da je 1963. napustio domovinu, jer su Hrvati u istočnoj Slavoniji za vrijeme bivše Jugoslavije zbog srpskog hegemonizma bili izloženi ponižavanju, šikaniranju, lažnom optuživanju, pa i zatvaranjma, a nisu mogli dobiti ni primjeren posao. Stoga je Hustić zajedno sa svojom suprugom i osmogodišnjim sinom, riskirajući svoj i njihove živote, ilegalno preko Alpa ušao u Austriju i odatle otputovao u Argentinu i postao tvorničarem obuće.

"Proputovao sam 12 svjetskih zemalja, razgovarao na nekoliko jezika i stekao golemo životno iskustvo. Svojom knjigom želim upoznati mlade naraštaje s težinom života u domovini za prošlog režima", rekao je. "Tuđina je teška bol zato ljubimo svoju zemlju, jer samo u njoj ćemo naći ono što je srcu drago. Čovjek ne zna što je domovina dok je ne izgubi, a bez države i jezika je nitko i ništa", poručuje Hustić.

U neovisnu Hrvatsku vratio se 1998. i danas kao umirovljenik sa suprugom živi u Petrinji.

Knjigu je izdao Nakladni zavod Matice hrvatske Hrvatske matice iseljenika.

O Hustićevoj knjizi govorili su zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika i predsjednik Hrvatsko-argentinskog društva Domagoj Ante Petrić i ravnatelj HMI Nikola Jelinčić.

Aktualne hrvatsko-argentinske veze predstavio je ugledni argentinski Hrvat, prevoditelj i ekonomski stručnjak Jozo Vrljičak. On je urednik časopisa Studia Croatica, koji spada među najčitanije hrvatske časopise na Internetu, a pokrenuo ga je Hrvatsko - latinoamerički institut 1960.

Vrljičak je govorio o najnovijoj demografsko onomastičkoj studiiji "Koliko Hrvata ima u Argentini: 11 tisuća hrvatskih prezimena u Argentini".

Sam Vrljičak predstavljen je kao dobar poznavatelj povijesti hrvatske etničke zajednice u Argentini te da je svojim istupima razbijao stereotipe koji tu zajednicu često etiketiraju ideološki isključivom grupom.

Glavni vikar zagrebačke nadbiskupije msgr. Vladimir Stanković govorio je o svojoj knjizi "Kardinal Franjo Kuharić u hrvatskom iseljeništvu" koja opisuje kardinalove posjete hrvatskim iseljenicima na svih pet kontinenata.

(Hina) xdm ysšh

Pročitajte više