predstavljena knjiga "kuće sudbine" čede price

Knjiga novela "Kuće sudbine" Čede Price Plitvičkog predstavljena je danas u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Knjiga koja je nedavno tiskana u nakladi Meandra iz Zagreba sadrži 18 novela koje je kritičarka Tea Benčić Rimay označila "novelama prostora", a kritika je ranije Pricinim poetskim djelima pripisala "paradigmu iskustva prostora".

Rafinirane novele lančasto su povezane u jednu cjelinu koja nudi ontološku sugestiju da ste nakon čitanja izišli iz svoje kuće, kazala je Tea Benčić Rimay.

Pisac sociološki, psihološki i ontološki prikazuje obiteljsku kuću, susjedovu kuću, poharane i uništene kuće, kuće izmučene otmjenosti, spaljene kuće, pjesnikove kuće, kuće straha, imaginarne kuće...

Pricin način pisanja izražava osjećajnost, dobrotu i harmoničnost koji danas u hrvatskoj književnosti posve nedostaju te još više dolaze do izražaja, smatra Tea Benčić Rimay.

Prica je zahvalio na tumačenju i izrazio suglasnost s njegovim temeljnim definicijama. Naravno, svatko vidi svoje i dajem Vam za pravo, no vidim da sam bio na nekim mjestima a da nisam znao", našalio se za kraj i dodao da književnik nema što reći osim knjigom.

Čedo Prica Plitvički pojavio se točno prije pedeset godina u hrvatskoj književnosti sa zbirkom pjesama "Plitvička rapsodija" i otada je objavio veliki opus poezije, romana, drama, eseja, prijevoda, putopisa, dnevnika i proze za djecu. Dobitnik je niza vrijednih književnih nagrada.

Prica (Plitvice, 1931) je gimnaziju završio u Zagrebu, gdje je i diplomirao Filozofski fakultet. Radio je kao dramaturg urednik na Radio Zagrebu. Autor je preko 20 djela.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više