Predstavljena knjiga o Miki Tripalu, središnjoj ličnosti Hrvatskog proljeća

Foto: Hina

KNJIGA "Za demokratsku i socijalnu Hrvatsku", izbor iz bogatog političkog mišljenja Mike Tripala, središnje ličnosti Hrvatskog proljeća, koji je u prosincu 1971. uklonjen iz javnog života, predstavljena je u petak u Zagrebu uz podsjećanje kako je Tripalo bio dosljedan, čovjekoljubiv i "postojan u promjeni".

Knjigu su uredili Dario Čepo, Slaven Ravlić i Goran Sunajko, nakladnik joj je Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Podijeljena je u dvije kronološki odvojene tematske cjeline, prva donosi tekstove koje je Tripalo pisao u jugoslavenskom razdoblju svog političkog djelovanja, a druga tekstove nastale nakon demokratskih promjena 90-ih godina, navode Sunajko i Čepo.

Postojanost u promjeni, tako Tripalov politički put sažima Ravlić koji podsjeća da je taj političar (1926.- 1995.) prošao put od antifašističkog borca i komunističkog dužnosnika do političkog izopćenika i borca protiv totalitarizma.



Za Tripala politika nije služila osobnoj koristi, nego je bila način služenja javnom interesu, za Miku ne postoji nepogrešivo vodstvo, podsjetio je Ravlić.

"Za demokratsku i socijalnu Hrvatsku" knjiga je Tripalovih rasprava, intervjua, razmišljanja o političkim odnosima u Jugoslaviji,  položaju Hrvatske, (...) o razrješenju dileme kako u teškim političkim uvjetima zadržati pravo na samopoštovanje, na određenu konzistentnost, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Luksuz poštenja"


Pusić biranim riječima govori o Tripalovu političkom životu, ističe kako se opredjelio za "luksuz poštenja", za dosljednost, a ono što nikada nije mijenjao jest čovjekoljubivost.

Miko je bio dobar čovjek, imao je bazičan, dobar stav prema drugim ljudima, a ta njegova ljudskost bitno je pridonijela njegovu putu, rekla je Pusić koja drži da su njegova razmišljanja i danas aktualna.



Kad u knjizi čitate o 50-im, 60-im, 70-im godinama 20. stoljeća, u nekim trenucima se čini kao da čitate današnje novine, a i odgovori na neke dvojbe su slični, kaže Pusić i ističe kako to još više naglašava prazninu koju je svojim odlaskom prije točno 20 godina ostavio Miko Tripalo,

Publicist Josip Šentija, koji se s Tripalom družio desetljećima, ocjenio je kako njegova "pisana baština", koja obuhvaća razdoblje od 60-ih do sredine 90-ih godina, daje bogat uvid u "kroniku prijelomnog razdoblja 20. stoljeća".

"Iz knjige se razabire zašto se dogodilo finale u Karađorđevu, kad je u prosincu 1971. Tripalo izgubio najveću političku bitku, te nagovještaj onoga što će se dogoditi 20 godina kasnije", naglasio je Šentija.

Pročitajte više