predstavljena knjiga "prema glazbi" nenada turkalja

Knjiga "Prema glazbi zapisi o hrvatskoj glazbi" Nenada Turkalja u izdanju Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i "Cantusa d.o.o." predstavljena je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u prigodi autorova osamdesetog rođendana.

Knjiga ima dva dijela i to prvi u kojem su sakupljeni najvažniji autorovi zapisi o skladateljskim zbivanjima na hrvatskoj kazališnoj sceni, te drugi dio u kojem su predstavljeni neki od najpoznatijih hrvatskih suvremenih skladatelja.

"Svi tekstovi sakupljeni u knjizi Turkaljevi su eseji o hrvatskoj glazbenoj kulturi kronološki poredani i u onakvom izvornom obliku u kojem su prvotno objavljivani", istaknuo je muzikolog Enio Stipčević.

"Dobronamjernost i ozbiljnost odlike su kojima se Nenad Turkalj odnosi prema materiji o kojoj piše, i uvijek je nastojao informirati iz "prve ruke", te su stoga njegovi zapisi pouzdani i knjiga može poslužiti kao priručnik za sve one koji se zanimaju za tu temu", ocijenio je Stipčević.

Govoreći o autorovu plodonosnom radu pravni savjetnik HDS-a Ivo Josipović podsjetio je kako je Nenad Turkalj rođen 1923. u Zagrebu.

Svoju karijeru dulju od pola stoljeća započeo je kao publicist i novinar, da bi je nastavio kao književnik i kazališni redatelj.

Po riječima Josipovića, Turkalj je napisao više od pet tisuća kritika i Josipović je jednako kao i Stipčević mišljenja kako je dobronamjernost jedna od bitnih odlika tih Turkaljevih kritika.

Od brojnih dužnosti koje je Nenad Turkalj obnašao Josipović je podsjetio samo na neke; direktor Muzičkog bienala, programski direktor Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", dramaturg opere HNK u Zagrebu, prevođenje kazališnih libreta, suradnja s brojnim hrvatskim skladateljima i drugo.

(Hina) sdju az



Pročitajte više